Pro integrare

Diaspora – Duminica Floriilor in Scotia

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Parintele Ioan-Florin se preocupa de bunastarea sufleteasca si fizica a romanilor din Scotia. Redam relatarea dansului de pe pagina de Facebook a Parohiei Ortodoxe din Edinburgh : “1. Dragi prieteni, sper că toți sunteți bine. Ce mai faceți, pe unde ați mai umblat, unde mergeți anul ăsta de Paști? 😀
Apropo, m-a sunat un român zilele trecute, să mă întrebe dacă duminică, de Florii, poate să vină la biserică să facă un parastas. Am crezut că glumește, dar el vorbea foarte serios și încă nu aflase că bisericile din UK sunt închise. Sper totuși ca de Paști să nu vină prea mulți români la Catedrala St John și să se mire că o găsesc închisă.

2. Știu cât vă este de greu fără biserică, fără slujbe, fără spovedanie și împărtășanie, fără Sfânta Liturghie. Dar acum, până o să ne vedem din nou la biserică, trebuie să trăiți spiritual din „rezervele” pe care vi le-ați făcut venind de atâtea ori la Liturghie. Harul pe care l-ați primit odată prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nu are termen de valabilitate și depinde acum numai de voi ca el să lucreze și să vă aducă mai departe mângâiere, pace și bucurie duhovnicească. M-aș bucura tare mult să vă amintiți acum, în casele voastre, ce v-am învățat de atâtea ori despre rugăciune, despre credință, despre citirea Evangheliilor, despre bunătate, răbdare și omenie. Să știți că Mântuitorul nostru Iisus Hristos are mari așteptări de la noi în această încercare prin care trecem.

În ce mă privește, o familie de credincioși buni mi-a oferit în casa lor o cameră mare și goală, pe care am sfințit-o și am transformat-o într-un paraclis privat pentru slujbe, până ce ne vom putea întoarce în biserică. Am adus icoanele, sfintele vase și celelalte lucruri, slujesc Sfânta Liturghie și tot acolo voi face Săptămâna Patimilor și Învierea, la care am să vă pomenesc pe toți după pomelnicele voastre. Să vă destăinui și un mic secret: Alexandra mă ajută ca de obicei la slujbă și se roagă pentru voi toți cu rugăciune curată de copil.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

3. În rest, continui să merg pentru rugăciune acolo unde sunt chemat pentru urgențe, în câteva case și la spitale. Vreau să mulțumesc și aici Consulatului român de la Edinburgh care mi-a oferit un „permis” de trecere pentru activități umanitare și de voluntariat, înlesnindu-mi astfel deplasările și accesul.
Sunt câțiva români internați la Edinburgh și Kircaldy, dar dintre ei doar unul singur este bolnav de covid, din fericire în stare stabilă. Mai sunt două familii izolate în casele lor, una în Peebles, cealaltă în Kinross, pe care le-am vizitat și ajutat cât am putut. Dar au nevoie de ajutor mai departe, pentru cumpărături de urgențe, iar eu nu pot să ajung mereu la ei, așa încât dacă cineva dintre voi care locuiește în zonele respective se oferă să îi ajute, îl rog să mă contacteze cât de repede.

4. Dragi prieteni, m-am tot gândit cum să vin măcar un pic în sprijinul celor care, mai ales în aceste zile, se simt apăsați de izolare și singurătate, de gânduri, tristețe și griji și ar vrea să vorbească cu mine în privat, pentru un sfat, pentru o binecuvântare sau doar ca să-și mai descarce sufletul. Soluția cea mai la îndemână, în această situație excepțională în care ne aflăm, ar fi să ne vedem în privat pe skype, pe messenger sau pe whatsApp. Această soluție e măcar un pic mai mult decât nimic.
Cine dorește așadar să ne vedem și să vorbim în acest fel, îl rog să-mi scrie mai întâi un mesaj (telefon sau email) ca să stabilim împreună modalitatea în care vom fi în contact. Am timp pentru toată lumea, nu mă grăbesc și abia aștept să vă revăd, fie și în acest fel.
În același timp, dacă va fi cazul, și luându-ne măsurile de protecție necesare, eu sunt gata să mă deplasez oriunde este nevoie de prezența mea la domiciliu pentru asistență religioasă de urgență. Acesta este un drept al vostru și o datorie a mea în orice împrejurare ne-am afla.

5. Astăzi este Duminica Floriilor, ziua Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos. Evanghelia zilei este de la Ioan 12, 1-18. Domnul nostru se arată astăzi tare smerit și blând, intrând în Ierusalim călare pe un măgăruș. Dar această smerenie a Domnului, pătimirile și răstignirea care vor urma pregătesc înfrângerea morții și a iadului, iar umilința se va transforma curând în slava Învierii sale.
Dacă rămânem cu El până la capăt, avem nădejde că umilința de astăzi a bisericilor închise și smerirea noastră vor birui până la urmă boala și moartea și ne vom regăsi curând în bucuria și slava Învierii.
Binecuvântarea zilei Domnului să fie peste noi toți!

părintele Ioan-Florin
07492 299 927
edinburgh@mitropolia.eu
[post]

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...