Pro integrare

Abiy Ahmed primește premiul Nobel pentru pace. Proteste la Oslo

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Premierul etiopian, Abiy Ahmed, a primit Premiul Nobel pentru pace, în cadrul ceremoniei de la Oslo, de asemenea „în numele fraților eritreeni”.
“Accept acest premiu în numele etiopienilor și al eritreenilor, în special al celor care au făcut sacrificiul suprem pentru cauza păcii”, a spus Abiy.
“Accept acest premiu – a adăugat el – în numele colegului și colegului meu păstrător al păcii, președintele (Eritreanul) Issaias Afeworki, a cărui bună voință, încredere și angajament au fost fundamentale pentru a pune capăt a două decenii de impas între țările noastre” .
La 9 iulie 2018, după o întâlnire istorică în Asmara, capitala Eritreei, Abiy, pentru trei luni premier, cu Issaias Afeworki a încheiat 20 de ani de război.
Câștigătorul premiului Nobel pentru pace și și-a exprimat discursul în fața regaliilor din Norvegia și al celorlalți inculpați.
“Sunt onorat să fiu aici cu tine și profund recunoscător Comitetului Nobel norvegian pentru recunoașterea și încurajarea contribuției mele la o soluționare pașnică a litigiului de frontieră dintre Etiopia și Eritrea”, a spus șeful guvernului african.
“Războiul – a continuat el – este epitomul iadului pentru toți cei implicați.
Îl știu pentru că am fost în interiorul lui și m-am întors: am văzut frați care măcelează frați pe câmpul de luptă sau am văzut bărbați bătrâni, femei și copiii tremură sub o ploaie letală de gloanțe și lovituri de artilerie “.
Exponentul etiopian a spus că războiul îi face pe oameni „aspri”, „fără inimă” și „sălbatici”.
În același timp, însă, o pace de durată are un „preț mare”, deoarece „dă roade numai atunci când este plantată în pământul justiției”: drepturile civile, egalitatea de oportunități, sfârșitul corupției sunt condiții necesare pentru ca pacea în Africa să poată consolida.
Ahmed și-a amintit că a fost un tânăr soldat care a luptat războiul dintre Etiopia și Eritrea.
“Există cei care nu au văzut niciodată un război, dar îl glorifică și îl fac romantic”, a concluzionat Ahmed, “Înainte de a putea colecta dividendul păcii, trebuie să plantăm semințele iubirii, iertării și împăcării în inimi și în mintea cetățenilor noștri “.
Petrecere pe jumătate Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru pace la Oslo, dar, odată cu creșterea violenței etnice la domiciliu, a menținut sărbătorile la minimum: nu va întâlni mass-media și nu va răspunde la întrebările jurnaliștilor după întâlnirea cu premierul norvegian, Erna Solberg, mișcare care a atras critici din partea Comitetului Nobel.
De asemenea, este evenimentul tradițional organizat de Salvați Copiii, în care copiii sunt cei care pun întrebări câștigătorului premiului pentru pace.
Purtătorul de cuvânt, Billene Seyoum, scrie New York Times, a declarat că există priorități mai urgente pentru premier și că aceste evenimente nu sunt în conformitate cu “umilința figurii premierului în contextul cultural etiopian”.
O formulă care pare să ascundă dorința de a evita întrebările incomode, după criticile la răspunsul dur al administrației sale la protestele apărute după ce unul dintre cei mai de seamă adversari ai acestuia a acuzat poliția că a orchestrat un atac împotriva lui.
Un raport al ONU lansat luni a ridicat, de asemenea, alarma asupra unei propuneri de lege privind instigarea la ură. David Kaye, raportor special al ONU pentru dreptul la libertatea de opinie și de exprimare, a declarat raportul după ce a vizitat Etiopia, precizând că proiectul de lege ar putea oferi oficialilor guvernamentali „o discreție nelimitată” în urmărirea penală și arestarea oameni.
Reacția pozitivă a Uniunii etiopiene de la Roma “Acest lucru al premierului nostru Abiy Ahmed este o victorie frumoasă pentru noi, etiopienii, dar și o veste grozavă pentru africanii de pe tot continentul”, a declarat agenția Direcției, Aster Carpanelli, președintele Uniunii Etiopiei din Roma, în ziua livrării către Premiul Nobel pentru pace. Interviul subliniază importanța recunoașterii, dar și dificultățile cu care se confruntă Etiopia în ultimele luni. “Premierul se confruntă cu probleme care au o vechime de peste treizeci de ani, economică, socială, politică, dar nu are nicio responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă”, spune Carpanelli. “Situația este complicată, dar nu poate fi considerată vinovată de cele întâmplate în ultimele luni după premiu”.
Referința se referă la toate protestele care au culminat cu uciderea a 86 de persoane la porțile Addis Ababa.
“Unii activiști politici aruncă combustibil pe foc folosind rețelele de socializare”, spune președintele.
“Abiy Ahmed ar putea lucra ceva mai mult la problema securității.
Luăm măsurile adecvate, fără să le încarcam pe cele existente, dar ar trebui să le arate etiopienilor că, în sistemul democratic, cei care greșesc plătesc.”
Carpanelli, care este și artist și profesor al limbii amharice, continuă: “Jawar Mohammed, un activist politic al grupului etnic Oromo care călătorește între America și Etiopia finanțând și prin Facebook, a scris într-o postare că guvernul ia înlăturat paznicii. a corpului a planificat un atac asupra persoanei sale.
Protestele au implicat o parte a oromului tradiționalist, care s-a aruncat împotriva altor grupuri etnice “.
În ceea ce privește schimbările favorizate de premier, în funcție din aprilie 2018, activistul adaugă: “În Etiopia, acum există mai multă democrație, pentru jurnaliști și activiști politici. Abiy a invitat să returneze grupurile de opoziție care locuiau la țările străine și mulți politicieni s-au întors ”.
Referindu-se la numirea femeilor în roluri cheie, inclusiv președinția Republicii, Carpanelli se ocupă de pașii făcuți de premier: „El a acordat importanță femeilor, rolului femeilor în Etiopia, a fost foarte pozitiv”. Ultimele indicii sunt pentru reconcilierea începută cu Eritrea după 20 de ani de conflicte și tensiuni, un proces central pentru acordarea premiului Nobel și evoluția cadrului politic intern. „Acum se poate manifesta și s-au format multe partide noi”, spune Carpanelli.
„În 2020 vor avea loc alegeri: sperăm că acestea sunt democratice și pașnice”.
[post][cosmin]

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...