Pro integrare

Accesarea conținutului on-line în străinătate

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Când călătoriți în altă țară din UE, aveți dreptul de a accesa serviciile de conținut on-line contra cost, în același mod în care le-ați accesa în țara de origine. De exemplu, dacă plătiți un abonament la un furnizor de conținut TV, atunci când călătoriți în altă țară din UE puteți vizualiza și descărca filmele și serialele pe care le urmăriți și acasă.

Aceste reguli vizează toate abonamentele contra cost la conținut on-line – cărți electronice, jocuri, muzică și evenimente sportive.

Dacă aveți contract cu un furnizor de conținut on-line care vă limitează accesul în alte țări din UE sau dacă a trebuit să plătiți suplimentar pentru a accesa conținutul în străinătate, aceste restricții nu se mai aplică.

Accesarea gratuită a conținutului on-line în străinătate

Normele UE acoperă și abonamentele gratuite la conținut on-line când călătoriți în altă țară din UE, dar pe bază opțională. Aceasta înseamnă că, pe durata șederii în străinătate, accesul la serviciile gratuite de conținut on-line la care v-ați abonat depinde de furnizorul de servicii.

Verificarea țării UE de reședință

Furnizorul de conținut poate folosi maximum 2 din următoarele modalități de verificare a țării dumneavoastră de reședință:

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

 • cartea dumneavoastră de identitate sau alt mijloc electronic de identificare
 • detalii privind plata, cum ar fi contul bancar sau numărul cardului de credit/de debit
 • adresa la care aveți un decodor sau un dispozitiv similar
 • achitarea unei taxe de licență pentru servicii publice de radiodifuziune, în țara UE de reședință
 • un contract de internet sau de telefonie, ori un alt contract similar, în țara UE de reședință
 • înregistrarea pe listele electorale locale
 • plata taxelor locale
 • un contract la utilități din țara UE de reședință

Dacă este nevoie, furnizorul de conținut mai poate utiliza și una din următoarele modalități de verificare a țării de reședință, dar numai în combinație cu una din metodele enumerate mai sus:

 • adresa de facturare sau adresa dumneavoastră poștală
 • o declarație pe propria răspundere care să confirme adresa în țara UE de reședință
 • adresa IP (pentru a verifica de unde accesați conținutul on-line)

Caz real

Când călătoriți în Europa, puteți accesa conținutul on-line pe care l-ați plătit

Sarah, o studentă din Belgia, a plătit un abonament lunar de 10 EUR la un serviciu on-line ca să poată asculta muzică în streaming pe tabletă. Când s-a mutat în Spania timp de 3 luni, cu o bursă Erasmus, furnizorul i-a întrerupt accesul, pe motiv că nu mai locuiește în Belgia.

Sarah s-a plâns furnizorului, iar acesta i-a verificat țara de reședință. După ce a constatat că Sarah are reședința tot în Belgia și că șederea sa în străinătate este temporară, furnizorul i-a acordat din nou acces la serviciul muzical on-line.

Acces la același conținut, oriunde v-ați afla

Dacă vă aflați în altă țară din UE, furnizorul de conținut nu trebuie să vă perceapă taxe suplimentare pentru a vă oferi acces la conținutul pentru care plătiți deja abonament. Accesul trebuie să vi se ofere în aceleași condiții ca în țara de origine – acces la același conținut, pe același tip și număr de dispozitive, pentru același număr de utilizatori și cu aceleași funcționalități.

În același timp, furnizorului îi este interzis să reducă deliberat calitatea conținutului la care aveți acces pe durata călătoriei în străinătate. Atenție: calitatea conținutului on-line depinde și de rețeaua pe care o utilizați pentru a accesa conținutul (ex. o conexiune Wi-Fi sau rețeaua 3G/4G).

Accesarea conținutului on-line cu ajutorul unei rețele 3G/4G pe durata șederii în străinătate va fi scăzută din volumul de date la care aveți dreptul în baza contractului de telefonie mobilă. Aflați mai multe despre normele UE în materie de roaming.

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...