Acordul Kurd-Assad și Putin în Arabia Saudită: schimbă lumea.

Acordul dintre kurzi și Assad și vizita lui Putin în Arabia Saudită semnalează un punct de cotitură în Orientul Mijlociu, care rupe blocajul precar și periculos. Un moment de cotitură favorizat de retragerea trupelor americane din Siria, ordonate de Trump și de data aceasta nu sunt frustrate.
Dar să mergem în ordine și să începem cu acordul dintre kurzi și Assad. Un acord hard- a câștigat, am menționat în alte note , aproape imposibile. Și totuși imposibilul s-a întâmplat. Și kurzii, lăsați singuri împotriva avansului turcilor din nord-estul Siriei, au cerut ajutor în Damasc.
Damasc în Rojava
Forțele Damascului au intrat în Kurda Rojava, stabilindu-se în unele sate, într-o poziționare dinamică care trebuie să țină cont și de mișcările adversarilor: nu caută confruntarea cu turcii, pentru a evita un război direct cu Ankara.

Vor sprijini kurzii și vor face o bancă, ar trebui să fie suficient. Aceasta înseamnă că forțele turce au o marjă limitată de manevră, pe care Erdogan va încerca să o exploateze la maxim, pentru a ajunge la negocierile ulterioare, la care se va ajunge , cu maximul posibil la îndemână.
În acest fel, Assad a făcut un pas către restabilirea integrității teritoriale siriene, chiar dacă acordul cu kurzii până în prezent este doar militar și traducerea acestuia într-o cheie politică va fi complex.
Mișcarea va salva regiunea de la abatorul anunțat, care în final a fost bun pentru mulți. Macelaria kurdă ar fi permis dușmanilor lui Trump să-l arunce.
Desigur, sângele va curge din el, dar a fost mult timp că acest lucru se întâmplă în liniștea mass-media. De fapt, avioanele turcești au bătut mult timp pe kurzi, în timp ce forța aeriană a SUA arunca sudul Siriei împotriva ISIS (de exemplu, raid turcesc în martie 2018, 30 de civili morți ; raidul american în februarie 2019, 50 de civili morți , dar catalogul este lung …).
Astfel, dacă criza este în pericol, ar putea favoriza stabilizarea regiunii, punând capăt scurgerii. Dar vigilența este o necesitate.
Dubla retragere a lui Trump
În cazul în care a ajuns la această situație se datorează faptului că Trump și-a forțat mâna. Și, după ce a retras doar trupele de la granița turco-siriană, a decis să le retragă chiar și pe cele din interiorul Rojava.
În mod evident, odată cu prima retragere, Trump intenționa să dea un semnal kurzilor, care nu au fost prinși, având în vedere determinarea lor de a sta singuri cu orice preț: intenția evidentă a fost să împingă America să forțeze președintele să-i apere, după primul sânge.
De aici, ordinea de dezmembrare ulterioară, care i-a convins pe kurzi că președintele american este serios și nu-și va retrage pașii. Lăsați singuri în fața inamicului, kurzii au făcut singura mișcare inteligentă: să accepte mâna întinsă a lui Assad.
Assad a luat apoi sarcina de a salva kurzilor, a căror soartă este jelit de mass-media și politicienii lumii. Bizar, sau poate nu, dar această disperare nu s-a transformat în ușurare pentru discursul său: pentru ficțiunea principală, chiar dacă reușește cu adevărat să-i salveze pe kurzi, ea va rămâne „păcălitul” de dinainte. Atât de mult.
Bontului amenințări Erdogan
Mulți factori indică faptul că obiectivele turcești vor fi limitate. Un articol detaliat al lui Debka , site-ul cu surse din informațiile israeliene, explică modul în care armata turcă nu are capacitatea de a se răspândi.
„În situația actuală – scrie Debka -, nu există semne de prăbușire a kurdului iminent în primele etape ale împingerii turcești în nord-estul Siriei. Sunt bine pregătiți pentru război cu armata turcă și, înarmați cu stocuri mari de arme furnizate de Statele Unite, urmăresc tactica corectă pentru a face față amenințării actuale “.
Sprijinul armatei siriene și forțele diplomatice convergente ale Moscovei și Washingtonului vor face restul.
Pe scurt, haosul sirian, dincolo de amenințările puternice ale Erdogan, nu ar trebui să cadă în abatorul anunțat. Și, pe măsură ce titlul unei alte note Debka , „Sarcina de a opri Turcia [acum] trece de la Trump la Putin”.
Dacă Washingtonul și Moscova și-au convenit anterior mutările, nu se știe. Ceea ce este cert este că, atunci când Trump a dat ordinul de retragere, Moscova a fost informată mai întâi.
Putin in Arabia e le visite a Teheran
Putin este, așadar, acum jucătorul de tablă de șah din Siria. Dar călătoria sa în Arabia Saudită indică faptul că se propune și el ca mediator al crizei mai largi dintre Riyadh și Teheran.
O criză care vede alte evoluții și distanțe mari. Duminică, Imran Khan s-a întâlnit cu Ayatollah Khamenei, care a transmis o propunere premierului pakistanez, care va merge și la Riyadh, pentru a pune capăt conflictului dintre cele două țări.
Este raportat la Manar , care într-un alt articol raportează vizita secretă de 48 de ore la Teheran de către Tahnoun ben Zayed, consilier pentru securitatea națională a Emiratelor Arabe Unite (un alt adversar ireductibil al Iranului) și fratele mai mic al prințului coroanei, om puternic al Regatului. Semnale importante.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

[cosmin]

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More