Acordul PNL PSD – USL, ieri au fost confirmate pensiile speciale pentru aleșii locali Singurul partid care s-a opus a fost USR

Dacă aveați impresia ca nu există un acord intre PNL si PSD ieri acest aspect a fost clarificat.
Toate partidele, mai puțin USR, au votat măsura!!!
Comisia parlamentară pentru Codul Administrativ a adoptat miercuri un amendament privind reintroducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene.
Propunerea a fos făcută de PSD și votată de toate celelalte partide – PNL, ALDE, PMP, UDMR -, cu excepția USR. Reprezentantul USR în comisia de Cod Administrativ, senatoarea Florina Presadă a fost singura care a votat împotrivă. De asemnea, doi dintre cei trei reprezentanți ai PNL în comisie s-au abținut.
Potrivit noii prevederi, foștii primari ai Capitalei ar urma să primească o pensie specială de 3.648 lei / brut pe lună pentru un mandat de patru ani, iar foștii viceprimari generali, foștii președinți de Consilii Județene, foștii primari de municipii reședință de județ sau de sectoare ale Capitalei ar urma să primească 3.283 lei / brut pe lună. Asta în condițiile unui salariu minim de 1.900 de lei.
Potrivit amendamentului, vor beneficia de pensia specială toți primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județenecare au deținut aceste funcții începând cu 1992.
Modul de calcul al pensiei speciale pentru aleșii locali este similar celui pentru pensiile speciale ale parlamentarilor: produsul numărului lunilor de mandat cu 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată.
Pensia specială se acordă cu condiția ca persoana respectivă să fi avut minimum un mandat întreg de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean, iar în calcul se iau maximum trei mandate.
De asemenea, pensia specială se cumulează cu orice alt tip de venit, inclusiv pensia normală, și se plătește din bugetul ministerului responsabil cu administrația publică.
Nu beneficiază de pensia specială persoana condamnată, în calitate de ales local, pentru infracțiuni de corupție.
Potrivit unei estimări făcute de deputatul PSD Ion Călin, în acest moment ar fi 1.260 de persoane care din 1992 și până azi au deținut funcția de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean și care s-ar califica pentru a primi pensie specială.
Măsura a fost adoptată în ultima zi de dezbatere a proiectului de Cod Administrativ, proiectul urmând să intre luni la votul final în plenul Senatului.
Până acum au mai existat două tentative de introducere în lege a pensiilor speciale pentru aleșii locali, dar măsura a fost invalidată de fiecare dată de Curtea Constituțională.
Potrivit unor calcule făcute de Guvernul Cioloș în 2016, de pensii speciale ar beneficia peste 16.000 de foști aleși locali, iar impactul bugetar ar fi de 395 milioane de lei.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More