Romanii din afara granitelor

Adeverinţa pentru cetăţenii români interesaţi să-şi depună candidatura la alegerile pentru desemnarea autorităților administrației publice locale din alte state membre

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Pentru a se putea prezenta în fața electoratului, candidații români trebuie să fie înscriși pe listele electorale suplimentare și, în plus față de candidații italieni, trebuie să prezinte un document eliberat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) de la București.

 

Obținerea adeverinței de la AEP

AEP eliberează, pe baza unei solicitări scrise, adeverințe cetățenilor români interesați să-și depună candidatura la alegerile pentru desemnarea autorităților administrației publice locale din alte state membre ale Uniunii Europene. Acestea se eliberează în urma realizării de către AEP a verificării drepturilor electorale ale solicitanților. Pentru ca aceste verificări să se poate efectua, solicitările trebuie să conțină datele personale ale persoanelor interesate precum: CNP; tip, serie, nr., act de identitate, respectiv locul, data nașterii și domiciliul din România, dacă este cazul.

Solicitările se pot face și pe email, la adresa [email protected] sau [email protected]. Solicitările trebuie să fie individuale, datate, semnate olograf și însoțite de o copie a unui act de identitate românesc valabil.

AEP poate transmite solicitanților adeverințele utilizând două opțiuni în funcție de dorința acestora:

  • în format electronic, prin e-mail;
  • prin ridicarea în original de la sediul AEP de către o persoană indicată în prealabil de către solicitant, fără a fi nevoie de o împuternicire în acest sens.

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Precizăm că eliberarea adeverințelor este gratuită. Procesarea unei solicitări implică verificarea datelor la Direcția de Evidență a Populației și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Termenul de soluționare este de 48-72 de ore de la momentul înregistrării solicitării, cu condiția ca cererea să conțină toate informațiile solicitate.

Procedura privind eliberarea de adeverințe poate fi consultată și pe site-ul web al AEP.

Adeverințele, în limba română, trebuie traduse în limba italiană și apostilate.

 

“Procedura de eliberare a adeverințelor nu se poate face prin consulatele românești, ci direct la AEP.”

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } ); UA-211295030