Pro integrare

Amendă record dată de China companiei fondate de Jack Ma: Alibaba a fost acuzată de monopol

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Sancţiunea, ce echivalează cu circa 4% din veniturile companiei în 2019, este cea mai mare amendă pentru anticoncurenţă impusă de China, în cadrul controlului intens derulat de această ţară în ultimele luni la marile companii tehnologice.

Într-un comunicat, Administraţia de Stat pentru Reglementarea Pieţei (SAMR) semnalează că în urma unei investigaţii derulate în decembrie s-a constatat că Alibaba “abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţă” încă din 2015.

Alibaba, împreună cu Tencent, este unul dintre giganţii tehnologici chinezi aflaţi în atenţia autorităţilor chineze, ceea ce este relaţionat şi cu criticile lansate în octombrie de fondatorul său, magnatul Jack Ma, împotriva sistemului financiar al ţării.

În decembrie, SAMR a anunţat deschiderea unei investigaţii antimonopol asupra companiei şi în aceeaşi lună a suspendat ieşirea pe bursă a Ant, filiala tehno-financiară a Alibaba, care era aşteptată să fie cea mai mare din istorie, cu venituri estimate la 37 miliarde de dolari.

Sancţiunea anunţată este mai mult decât dublă faţă de cea de 6,1 miliarde yuani – cea mai mare amendă care fusese impusă până acum în China- pe care a trebuit să o plătească în 2015 compania americană Qualcomm, cel mai mare furnizor de chip-uri din lume.

Potrivit SAMR, Alibaba a buzat de poziţia sa dominantă pentru a obliga furnizorii să o aleagă în locul altor platforme de pe piaţă, în acest fel “violând atât drepturile acestora cât şi pe cele ale consumatorilor”.

Aceste practici, subliniază reprezentanţii autorităţii, “nu respectă legile antimonopol chineze, împiedicând libera circulaţie a bunurilor, şi încalcă interesele de afaceri ale furnizorilor”.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

La rândul său, Alibaba a anunţat într-un comunicat că “acceptă sancţiunea cu sinceritate şi va asigura îndeplinirea acesteia cu determinare”.

“Pentru a-şi îndeplini responsabilitatea faţă de societate, Alibaba va funcţiona conform legii cu maximă diligenţă, va continua să îşi consolideze sistemele de conformitate şi să susţină creşterea prin inovare”, spun reprezentanţii companiei.

Compania creată de Jack Ma a fost acuzată în trecut de competitori şi vânzători că interzice furnizorilor să se înscrie pe alte platforme de comerţ electronic. Aceasta este o practică destul de comună în sector şi în legătură cu care reglementatorul a avertizat în februarie că este ilegală.

Autorităţile de la Beijing au deschis o investigaţie antitrust asupra Alibaba, unul dintre cei mai mari retaileri online din lume, fondat de Jack Ma şi alţi 17 prieteni în 1999.

Ant Group, compania de servicii financiare a lui Jack Ma, a provocat în toamna anului trecut furia băncilor chineze, care au acuzat grupul că le-ar fi furat din business-uri. Ulterior, ţara a introdus o serie de reglementări care au oprit listarea grupului Ant pe bursele din Shanghai şi Hong Kong, în ceea ce ar fi fost cea mai spectaculoasă ofertă publică iniţială (IPO) din 2020.

În octombrie, miliardarul a criticat autorităţile de reglementare financiară din China, numindu-le un „club al oamenilor bătrâni” care continuă să sufoce inovaţia, declarând că sistemul trebuie reformat imediat dacă intenţionează să alimenteze creşterile economice din ţară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...