ANALIZĂ Oficialii ucraineni se tem că mult așteptata contraofensivă de primăvară nu se va ridica la înălțimea așteptărilor fanilor din Vest – Washington Post

0

Oficialii ucraineni se tem că mult așteptata contraofensivă de primăvară nu se va ridica la înălțimea așteptărilor fanilor din Vest, scrie azi Washington Post.

Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online

Mulți dintre ei sunt îngrijorați că, dacă rezultatele nu vor fi impresionante, se vor reduce ajutoarele și va crește presiunea pentru a negocia cu Moscova.

Oficialii ucraineni se tem că mult așteptata contraofensivă de primăvară nu se va ridica la înălțimea așteptărilor

„Așteptările de la campania noastră de contraofensivă sunt supraestimate în lume. Majoritatea oamenilor … așteaptă ceva uriaș”, a spus, pentru Washington Post, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov. În consecință, el se teme că rezultatul contraofensivei ar putea duce la o „dezamăgire emoțională”.

„Contraatacul planificat – posibil datorită armelor și antrenamentelor occidentale donate – ar putea marca cea mai importantă fază a războiului, în timp ce Ucraina încearcă să recupereze un teritoriu semnificativ și să demonstreze că merită sprijinul continuu.

Operațiunile militare ofensive necesită, de obicei, un avantaj copleșitor, iar cu forțele rusești protejate în apărări puternic fortificate pe tot frontul de 900 de mile, este greu de estimat cât de departe va ajunge Ucraina”, explică publicația americană.

Problema pe care o au oficialii de la Kiev este ce trebuie să facă pentru a impresiona Washingtonul suficient pentru ca ajutorul militar să continue.

„Cred sincer că, cu cât vom avea mai multe victorii pe câmpul de luptă, cu atât mai mulți oameni vor crede în noi, ceea ce înseamnă că vom primi mai mult ajutor”, a declarat președintele Zelenski într-un interviu acordat luni cotidianului The Washington Post.

„Dar la Harkov, ucrainenii au avut un avantaj atunci când au luat prin surprindere trupele rusești – care își slăbiseră apărarea. Mulți dintre cei care se mai aflau în zonă au fugit pur și simplu fără să lupte. Iar în Kherson, la sud, Ucraina a avut un avantaj geografic major, Rusia având dificultăți în aprovizionarea trupelor la vest de râul Dnieper.

Acum, Rusia ar putea avea avantajul geografic și un număr mai mare de oameni. Aproximativ 500.000 de soldați ruși sunt concentrați în prezent în Ucraina, cu cel puțin 300.000 în interiorul teritoriului ucrainean, a declarat Reznikov”, explică Washington Post.

Harta: Twitter ISW

Ce opțiuni are Ucraina

Ce obiective ar putea avea Ucraina, în viitoarea contraofensivă, potrivit Washington Post:

Un obiectiv cheie pentru Ucraina, și poate un prim semn de succes, ar fi ruperea așa-numitei punți terestre dintre Rusia continentală și Crimeea ocupată, tăind liniile de aprovizionare pentru trupele rusești din regiunea Zaporijia și izolând bazele rusești din peninsulă.

Un alt imperativ major este recâștigarea controlului asupra unor facilități de infrastructură extrem de valoroase, inclusiv asupra centralei nucleare Zaporijia, cea mai mare centrală de energie atomică din Europa, situată în orașul ocupat Enerhodar, și asupra centralei hidroelectrice Kakhovka, din sudul regiunii Kherson.

Ucraina ar putea să își concentreze eforturile spre sud și să încerce să cucerească orașul Melitopol, pe care Rusia l-a stabilit ca fiind capitala regională ocupată a Zaporijiei, și apoi să avanseze într-un efort de a rupe podul terestru.

Ucraina ar putea, de asemenea, să atace Crimeea, probabil cu operațiuni navale și, eventual, chiar cu debarcări pe plajă. Imaginile din satelit arată tranșee extinse pe care forțele rusești le-au săpat în pregătirea unui potențial asalt.

Ucrainenii ar putea ataca spre est prin orașul Bakhmut, care se confruntă cu o luptă acerbă, sau din orașul Kupiansk, în încercarea de a recâștiga controlul asupra unor zone din regiunea Luhansk.
Harta: Twitter ISW

Washington Post arată că Ucraina are nevoie de avioane, care să-i protejeze spațiul aerian și să sprijine contraofensiva, precum și de artilerie cu rază lungă, de peste 150 de kilometri.

Citește și: Ciucă îi pune în brațe lui Ciolacu problema pensiilor speciale: „O dată ce ne așezăm cu toate problemele acestea care țin de rocada la guvernare, reluăm și le soluționăm”

Articolul ANALIZĂ Oficialii ucraineni se tem că mult așteptata contraofensivă de primăvară nu se va ridica la înălțimea așteptărilor fanilor din Vest – Washington Post apare prima dată în defapt.ro.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More