Art. 269. Denunțarea calomnioasă

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Acela care printr’o plângere sau denunț adresat unei autorități acuză pe altul de săvârșirea unei crime sau delict, știind că denunțarea sa este mincinoasă, ori cu știință inventează sau produce contra lui probe mincinoase, comite delictul de denunțare calomnioasă și se pedepsește cu închisoare corecțională dela unu la 3 ani, amendă dela 4.000 la 10.000 lei și interdicție corecțională dela unu la 3 ani.
Dacă denunțarea se referă la o contravenție sau la infracțiune disciplinară, pedeapsa este închisoarea corecțională dela 3 luni la un an și amenda dela 4.000 la 6.000 lei.

Când cel acuzat pe nedrept a fost condamnat, din această cauză, se aplică pedeapsa pentru mărturie mincinoasă.

Acel condamnat pentru denunțare calomnioasă va fi obligat să restitue administrațiunii publice cheltuielile prilejuite de anchetele administrative ordonate pentru stabilirea neregulilor sau fraudelor imputate funcționarului public, prin denunțarea sa calomnioasă.

Art. 270. –
Acțiunea penală, pentru delictul din art. 269, se pune în mișcare numai la plângerea prealabilă a părții vătămate, iar în cazul când acuzarea a fost constatată mincinoasă prin hotărîre judecătorească definitivă, acțiunea penală în contra denunțătorului se pune în mișcare din oficiu.

De asemenea, acțiunea penală se va pune în mișcare din oficiu, în cazul când denunțarea calomnioasă s’a făcut în contra unui funcționar public.

În cazul prevăzut la alineatul precedent, autoritatea care a stabilit nevinovăția funcționarului pe cale de anchetă administrativă va sesiza parchetul tribunalului respectiv, constituindu-se în același timp parte civilă cu suma ce va reprezenta cheltuielile suportate cu ocazia anchetei sau a cercetărilor făcute.

Delictul de denunțare calomnioasă comis contra funcționarilor publici se va urmări și judeca prin derogare dela dreptul comun, după procedura delictelor flagrante.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Acela care, având cunoștință despre fapte sau probe, prin care s’ar dovedi inocența unei persoane aflate în arest preventiv sau condamnate pe nedrept și nu le comunică acesteia sau autorității în drept, deși ar putea-o face, fără vreun prejudiciu pentru sine, pentru rudele sale sau pentru altă persoană nevinovată, comite delictul de nedenunțare culpabilă, și se pedepsește cu închisoare corecțională dela 3 luni la un an și amendă dela 4.000 la 10.000 lei.
Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More