Romanii din afara granitelor

“Asociațiile civice” , manipulate politic și/sau din interese personale cer demisia Oanei Ursache

Asociația Cuore din Italia cere demisia Oanei Ursache, secretar de stat la Departamentul pentru românii de pretutindeni. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Se pare, după asociația Cuore (sau Radu Nicolae, care el însuși e asociația) că ”DPRP se găsește într-o stare totală de abandon”.  Radu Nicolae și alții cer demisia Oanei Ursache.

Să dăm filmul cu încetinitorul. 

Printre alte atribuții ale Departamentului este și finanțarea unor activități ale asociațiilor românești din străinătate.  Tocmai au fost făcute publice rezultatele evaluării dosarelor, și, surprinzător, au fost, ca de două decenii încoace, mai multe proiecte nefinanțate decât proiectele finanțate. Și au fost mai mulți nemulțumiți decât mulțumiți. 

Ce dorim să spunem, noi, angajațiilor Departamentului ? 

Sunt multe lucruri de spus aici :
1) Asociațiile românești din străinătate sunt asocieri libere ale românilor, care, în timpul lor -liber, se întâlnesc pentru acțiuni comune.  Nici statul român, nici statele-gazdă, nici Uniunea Europeană nu au vreo datorie contractuală față de aceste asociații, deși, uneori, asociațiile pot depune cereri de finanțare și uneori primesc finanțări.
2) Un ONG poate exista și poate avea orice acțiuni dorește. Finanțarea unui ONG de către stat, din banii de la buget, înseamnă că statul sau o instituție a acestuia consideră că o activitate anume a acelui ONG 1) corespunde unui interes public 2) asociația are capacitatea organizatorică și calificare de a o duce la bun sfârșit, dovedită prin acțiuni deja întreprinse, continuate și repetate. 
Dar aceste două decizii, că asociația e fiabilă, și că acțiunea corespunde unui interes public al statului, sunt deciziile suverane ale ale instituției finanțatoare. Pot fi și acțiuni bune, dar prezentate într-o formă sumară sau vagă. Și ele vor fi respinse, de asemenea. 

 Cererea de demisie a secretarei de stat Oana Ursache nu se face în gol.  Pe de o parte, Oana Ursache este, după treizeci de ani de existență a departamentului pentru românii din diaspora  (cu diverse nume) – e prima româncă din diaspora care îi reprezintă pe românii din diaspora. A stat zece ani în Spania, a luat interviuri  româncelor exploatate din Spania, a scris studii despre ele, a ținut comunicări la conferințe științifice despre ele. Ea cunoaște de la firul ierbii situația. 

Mai e de zis că românii din Italia au votat, masiv, cu partidul AUR. O treime dintre ei.  E un partid xenofob, care se opune imigrației, partid naționalist.  Să fii emigrant și să votezi cu un partid anti-emigrație e o incoerență majoră, trădează – diagnostichează –  o incoerență masivă a gândirii. Putem discuta cu oameni de altă ideologie cu noi, putem, ca progresiști, să discutăm cu conservatorii, ca liberali, să discutăm cu social-democrații. Dar nu suntem deschiși dialogului cu bețivii care votează cu partidul anti-alcoolic. 

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Actuala conducere a departamentului s-a instalat în luna martie 2021. Suntem în 24 iunie 2021. Actuala conducere are abia patru luni, o perioadă scurtă. Evaluarea proiectelor de finanțare tocmai s-a terminat, și a creat, ca de obicei, nemulțumiți și resentimente. 

Reamintim că  banii de proiecte se dau unor asociații, pentru acțiuni colective.  Toată Europa a fost, până de curând, supusă măsurilor de izolare impuse de pandemie.  Majoritatea acțiunilor făcute de ONG-uri, ca să spunem un lucru evident, sunt acțiuni colective. Cursuri, spectacole, workshopuri, toate aceste proiecte au fost stopate pe perioada pandemiei. Și așa era și firesc. Și era normal ca Departamentul să nu finanțeze acțiuni care presupuneau întâlnirea mai multor persoane, care era interzisă și ilegală.  Puținul timp trecut de la instalarea noii conduceri a departamentului, în plină pandemie,  în care mișcarea persoanelor era sever limitată prin decizii de stat,  în care întâlnirea persoanelor și activitățile asociațiilor care presupuneau întâlniri fizice erau, și ele, sever limitate, prin decizii guvernamentale – toate acestea au putut crea iluzia inactivității departamentului. 

Din martie 2020 până în martie 2021 statele europene au impus limitări drastice ale mișcării persoanelor, singura măsură posibilă până la descoperirea unui vaccin.  Azi, activitățile se reiau încet. Nimeni nu își mai aduce aminte că Italia avea, în martie anul trecut, o mortalitate de 44 % și că a avut o mortalitate de 12 %  până în toamna lui 2020.  

Partidul AUR –  o treime din votanții români din Italia – au negat existența pericolului.  Pandemia le-a impus restricții majore, pandemia le-a adus pierderi importante de venituri românilor din diaspora. Din toată diaspora.  Dar singurii care au negat pericolul au fost românii din Italia, deși treceau zilnic sicrie pe străzi – 127 de mii de sicrie. 

Votanții AUR sunt cei care își declară tare religia ortodoxă și sanctitatea vieții. Și care, prin indiferența lor, au arătat că sunt deplin indiferenți dacă molipsesc cu coronavirus bătrâni, bolnavi cronici și alte categorii vulnerabile. 

Suntem deschiși totdeauna dialogului, dar un dialog bazat pe transparență și bună credință.
Nu dorim să discutăm :
– despre faptul că nu am organizat și nu am finanțat concerte, tabere și conferințe în perioada pandemiei, când acestea erau interzise.
– cu români din diaspora care cred că migrația ar trebui stopată. 

– cu cei care afirmă că sunt creștini și afirmă sanctitatea vieții, dar refuză toate metodele de combatere a pandemiei de coronavirus, de la măști la vaccinuri. 

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } ); UA-211295030