Astăzi, Spania – Asturia, se îmbracă în IE – Asociația Cultura Mater

Astăzi 20/05/2023 Asturia se îmbracă în IE Proiect finanțat de catre Departamentul Românilor de Pretutindeni

1

Astăzi ASTURIA – SPANIA, se îmbracă în IE. Este proiectul unui grup de români care promovează valorile și tradițiile românești în Spania.  Asturia este o comunitate autonomă în cadrul Regatului Spaniol, fostul Regat al Asturiilor din Evul Mediu și se află pe coasta nordică, pe Marea Cantabrică.

Asociația Cultura Mater, are la activ atât proiecte încheiate cu succes cât și proiecte în desfășurare,  proiecte care vizează  promovarea culturii și a tradițiilor românești, desfășurate în colaborare cu Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Astazi la muzeul satului din Asturia se vorbește și trăiește Românește. La eveniment  sunt asteptati circa 100 de ivitati ,  se vor prezenta 10 costume autentice românesti,  unele dintre acestea cu o vechime chiar si de peste 100 de ani. Exista chiar si un concurs intitulat “Lada cu zestre“. Câstigătorii concursului vor fi premiați cu bunătăți tradiționale românesti și vor primii și câte o invitație la restaurant, un restaurant din Asturia deținut de un alt cetățean român –  Iulian Nelutu Vaduva , “El Regreso gastrobar” .

Asociația Cultura Mater a reușit să îmbine utilul cu plăcutul, în acest proiect nu se promovează doar cultura și tradițiile romanești, ci se și susțin activitățile altor romani, putem spune că nici-un bănuț investit în acest proiect nu se pierde, resursele sunt folosite în așa fel încât mai mulți romani primesc susținere directă sau indirectă.

Anul acesta, în speranța că Departamentul Românilor de Pretutindeni continuă să sprijine proiectele acestei Asociații, 25 de copii români din Spania ar putea merge într-o tabăra “Tabăra Taros”, pentru a participa la un proiect de educație. Tineri cu vârstele intre 6 și 14 ani ar putea avea ocazia să socializeze, să simță și să vorbească exclusiv în romănește, pentru detalii și / sau înscrieri, vizitati pagina de Facebook a Asociatiei AICI

Revenim pe parcursul zilei cu poze si eventual imagini video de la acest evenimet.

 

  1. Maria says

    Ce curiozitate ?Cum se realizeaza acest proiect cu finantare din partea DRP din moment ce aceasta asociatie nu apare pe prima lista cu proiecte aprobate ,publicata de DRP?daca ne pot explica acest fenomen saunpoate exista alta lista paralela sau alt canal de comunicare dim partea DRP-ului,unde publica proiectele aprobate ,nu de alta ,dar duntem multe adociatii care asteptam publicarea acestor liste .

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More