Ați fost oprit(ă) de Poliție la volan?

Poliția poate opri vehicole din diverse motive. În cazul în care vi se cere să opriți mașina, trebuie să trageți întotdeauna pe stânga. Dacă nu o faceți, încălcați legea.

Dacă sunteți opriți, poliția poate cere să vă vadă:

 • permisul de conducere;
 • asigurarea;
 • MOT-ul.

Dacă nu aveți aceste documente cu dumneavoastră, aveți 7 zile la dispoziție pentru a le prezenta la o secție de poliție. Altminteri încălcați legea.

Poliția vă poate da amendă pe loc pentru infracțiuni minore și, în anumite circumstanțe, vă poate obliga să faceți un test de alcoolemie prin suflarea în fiolă.

Puteți avea vehiculul confiscat dacă se dovedește că ați condus fără asigurare sau ați comis alte infracțiuni.

Testarea alcoolemiei cu fiola

Poliția vă poate de asemenea opri și cere oricând să suflați în fiolă în cazul în care:

 • se crede că ați băut
 • ați comis o infracțiune în trafic
 • ați fost implicați într-un accident de circulație

Dacă refuzați testarea cu pricina sau nu reușiți să suflați în fiolă și nu aveți o „scuză rezonabilă” (o condiție reală fizică sau psihică care vă împiedică să efectuați testul), puteți fi arestat.

Testul de alcoolemie al respirației afișează rezultatul pe loc. În cazul în care nu sunteți peste limita admisă de alcool, trebuie să vi se permită să vă continuați călătoria.

Dacă sunteți însă peste limita admisă de alcoolemie, veți fi duși la o secție de poliție, unde va trebui să faceți încă 2 teste de respirație. În cazul în care și acestea sunt pozitive, puteți fi dați în judecată.

De asemenea, nu vi se va permite să vă conduceți mașina până când nu vă treziți din beție. Însă puteți cere unei terțe persoane să vă colecteze mașina.

Infracțiuni minore

Poliția britanică vă poate da un „fixed penalty notice” pentru multe dintre infracțiunile mai puțin grave, lucru care poate duce la amendă și/sau puncte de penalizare pe permisul dumneavoastră de conducere.

Dacă adunați 12 puncte în termen de 3 ani, ar putea să vi se revoce dreptul de a mai conduce vehicole auto.

Cu toate acestea, pentru infracțiuni minore poliția are, de asemenea, opțiunea de a:

 • vă ierta
 • emite un avertisment pe numele dumneavoastră
 • vă oferi instruire cu un instructor auto (în unele cazuri)
 • vă urmări în judecată

Dacă nu sunteți de acord cu amenda primită de la Poliție…

Puteți alege să nu o plătiți, dacă credeți că vi s-a dat pe nedrept, dar va trebui să vă argumentați cazul în instanță.

Defecțiuni ale vehiculului

Dacă vehiculul dumneavoastră are ceva în neregulă, poliția vă poate da un „vehicle defect rectification notice” (avertisment de reparare a mașinii). Va trebui să vă reparați mașina și să furnizați dovezi la poliție în 14 zile că problema mecanică a fost rezolvată. De obicei o chitanță de la un mecanic e suficientă.

Dreptul poliției de a vă sechestra mașina

Poliția vă poate sechestra un vehicul auto în cazul în care se crede că este folosit într-un mod care cauzează alarmă, hărțuire sau stres (de ex. conducere neglijentă sau nechibzuită).

De asemea, Poliția britanică vă poate sechestra mașina dacă se crede că este:

 • condusă de o persoană care nu are un permis de conducere sau asigurarea corespunzătoare
 • parcată periculos, ilegal sau obstructiv
 • stricată sau abandonată

Dacă vehiculul dumneavoastră este sechestrat, îl puteți recupera plătind o taxă (“release fee”) de până la £200, plus o taxă de depozitare de £20 pentru fiecare zi de depozitare. .

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More