Austria, presiunea la locul de muncă. Un muncitor necalificat s-a prăbușit și a fost internat la terapie intensivă. Angajatorul său a vrut apoi să îl concedieze. AK a depus o plângere. Camera Muncii (AK) este deja conștientă de faptul că unii angajatori acționează cu mult tupeu.

Bojan M. (nume schimbat) a fost nevoit să facă și el această experiență. Muncitorul calificat în construcții, care lucra pentru aceeași companie cu scurte întreruperi din 2017, s-a îmbolnăvit acasă, în Republica Cehă.
Muncitorul a fost nevoit să meargă la spital, la secția de terapie intensivă. În ciuda bolii sale, acesta a raportat imediat șefului său concediul medical. Șeful l-a sunat în aceeași zi și l-a informat că îl va concedia cu efect retroactiv chiar înainte de începerea concediului medical. AK Vienna a depus o plângere pe numele lui Bojan M., iar procedura este încă în curs de desfășurare.

Citiți și: Austria: Cum se pot recupera sute de euro în 2023 prin declarația de venit, în afară de alocație sau indemnizația de navetist

Austria, presiunea la locul de muncă – Unul din doisprezece concediați în timp ce se află în concediu medical

Soarta lui Bojan M. nu este un caz izolat: fiecare al doisprezecelea angajat a fost deja concediat sau concediat fără preaviz în timpul concediului medical. Acesta a fost rezultatul unui sondaj online realizat în octombrie 2022 de Camera Muncii în rândul a 6.506 angajați. Lucrătorii bolnavi sunt concediați cel mai des în sectorul hotelier și al alimentației publice (14%), urmat de transport, trafic și comerț (10%), comerț (9%) și sănătate (8%).

“Concediul medical ridică o serie de probleme de dreptul muncii și este una dintre problemele “perene” ale AK Labour Law. Numai în anul 2022, departamentul de dreptul muncii al AK Viena a oferit 635 de consultații pe tema concediului medical și a plății continue a remunerației. În multe cazuri, lipsește și informarea corectă cu privire la drepturile și obligațiile pe durata concediului medical – în special în companiile care nu au un comitet de întreprindere”, spune Ludwig Dvořák, șeful Departamentului de consiliere în dreptul muncii și protecție juridică de la AK Vienna.

“Presiunea în lumea muncii este în continuă creștere. 9 din 10 angajați se îmbolnăvesc la serviciu” – Ines Stilling, AK Viena.

Un rezultat deosebit de alarmant al sondajului AK: 90% dintre angajați au fost deja bolnavi cel puțin o dată la serviciu. Jumătate dintre respondenți sunt contactați de superiori și în timpul concediului medical: “Presiunea în lumea muncii este în continuă creștere. 9 din 10 angajați se duc la serviciu bolnavi. Acest lucru face ca așa-numitul prezenteism să devină regula și nu excepția pentru angajați.

Cel mai des întâlnit motiv pentru a merge la serviciu bolnav este acela de a nu-și părăsi colegii. În acest caz, companiile sunt chemate să creeze condițiile-cadru astfel încât angajații bolnavi să se poată recupera în liniște”, explică Ines Stilling, șefa departamentului de afaceri sociale de la AK Vienna.

Prin urmare, AK solicită protecție împotriva concedierii în timpul concediului medical și o reglementare legală conform căreia timpul compensatoriu nu poate fi consumat în timpul concediului medical. În plus, angajatorii ar trebui să fie împiedicați să folosească în mod abuziv biroul la domiciliu pentru a-și instrui angajații să lucreze de acasă în caz de boală.

surse: heute.at, ZiarulRomanesc.at

Postarea Austria, presiunea la locul de muncă: 9 din 10 angajați se duc la serviciu bolnavi, de frică să nu fie concediați a apărut prima pe Ziarul Românesc Austria.

Austria, presiunea la locul de muncă. Un muncitor necalificat s-a prăbușit și a fost internat la terapie intensivă. Angajatorul său a vrut apoi să îl concedieze. AK a depus o plângere. Camera Muncii (AK) este deja conștientă de faptul că unii angajatori acționează cu mult tupeu. Bojan M. (nume schimbat) a fost nevoit să facă… Read More »Austria, presiunea la locul de muncă: 9 din 10 angajați se duc la serviciu bolnavi, de frică să nu fie concediați
Postarea Austria, presiunea la locul de muncă: 9 din 10 angajați se duc la serviciu bolnavi, de frică să nu fie concediați a apărut prima pe Ziarul Românesc Austria.

Diaspora Ro