Pro integrare

Austria,Italia si Slovenia discutii bilaterale asta seara telefonic

Roma/Ljubljana/Viena Deschidere granitelor

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

 Din cauza reticenței Austriei de a-și deschide granițele cu Italia și Slovenia, discuții bilaterale au avut loc asta seara. Ministrul de externe Alexander Schallenberg (ÖVP) și omologul său italian Luigi di Maio au avut o conversație telefonică in legatura cu reintroducerea libertății depline de călătorie în Europa.

Schalenberg și di Maio au convenit asupra “unei colaborari strânse”, a declarat Ministrul de  externe austriac . Ministrul de interne Karl Neciocan (ÖVP) a discutat de asemenea despre un vot strâns cu omologul său sloven ales Hojs. 

Schalenberg a subliniat: “Obiectivul comun este clar: Depunem eforturi mari pentru a restabili libertatea deplină de circulație și de circulație în cadrul Uniunii Europene”. El și di Maio au fost de acord că situația actuală din Europa este o „anomalie”. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, exista de asemenea un acord ca restabilirea libertatii de calatorie nu putea fi decit graduala pentru a nu periclita succesele din ultimele saptamani. Cei doi miniștri au convenit asupra unei „alte consultări strânse”, inclusiv la nivelul oficialilor.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Di Maio a “subliniat” ca este de acord cu Schalenberg
 “Atât Italia, cât și Austria solicită restaurarea libertății de călătorie în UE”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat de presă emis la Roma. Cele două țări au dorit să continue să colaboreze în acest scop. Ministrul italian al afacerilor europene, Vincenzo Amendola, a purtat anterior o conversație telefonică cu ministrul UE Karoline Edtstadler (ÖVP). Acest lucru a implicat, printre altele, restaurarea libertății de călătorie în Europa.

Italia dorește să-și deschidă granițele pentru cetățenii UE la 3 iunie, ceea ce este evident prea devreme pentru Austria. Țara vecină este una dintre țările cele mai afectate de pandemia coronavirus. 230,158 de persoane au fost testate pozitiv până în prezent pentru virus, potrivit Universității Johns Hopkins. Din cauza deschideri graniței dintre Italia și Slovenia, Austria este  reticentă să deschidă granița cu Slovenia.

Ministrul sloven de interne, Hojs, a fost încrezător că Austria va lua decizia de a ridica restricțiile de intrare la granița cu Slovenia cât mai curând posibil, potrivit Ministerului sloven de interne. La rândul său, Neciocan a subliniat: “Sunt în contact bun cu ministrul sloven de interne cu privire la situația Covid din cele două țări ale noastre și din țările vecine respective și vom continua să coordonăm și să facem schimb de opinii cu privire la aceasta îndeaproape”.

Hojs(Slovenia) l-a rugat pe Neciocan(Austria) să explice motivele pentru care Austria nu și-a deschis încă granița cu Slovenia ? .Deoarece tara sa apropae ca nu mai inregistreaza cazuri noi de infectii Corona potrivit Ministrului sloven de interne.Neciocan s-a referit la două lucruri: ” italienii ar putea ajunge în Austria prin Slovenia și Croația. Situația sanitară din Italia nu este încă atât de departe încât Austria poate elibera intrarea. Al doilea motiv invocat de el este migrația ilegală.”

Ministrul sloven a prezentat colegului său austriac măsurile luate de Slovenia la granița cu Italia. Hojs a dat asigurări că acestea vor “rămâne în vigoare până când imaginea epidemiologică din țară se va îmbunătăți”. Guvernul sloven a criticat sâmbătă aspru Austria și a cerut deschiderea timpurie a granițelor pentru libera circulație a persoanelor. În același timp, purtătorul de cuvânt al Oficiului sloven de Externe Aleksander Gerzina a acuzat Viena că dorește să îi păstreze pe acei turiști din țară care doresc să călătorească pe coasta slovenă sau croată a Adriaticii.

- Comunitatea Diaspora -

Sursa: Oe24.at

- Advertisement -

Comentarii
Loading...