Bila de foc peste marea Adriatică, mai strălucitoare decât luna plină – VIDEO

Ar fi putut fi o „piatră” spațială cu diametrul de 1-2 metri, cu o masă estimată de la 1.800 la 7.000 de kilograme, care să genereze cea mai strălucitoare minge de foc a lunii pline care a explodat pe Marea Adriatică în jurul orei 10:35, vineri dimineață, urmând un traseu care a fost reperat din Trentino în Umbria.
Fenomenul, foarte rar, a atras imediat atenția amatorilor italieni, precum și a experților din rețeaua Prisma (prima rețea de supraveghere sistematică a meteorilor și atmosferei) a Institutului Național de Astrofizică (INAF).
Traiectoria mingii de foc IT20200228 proiectată pe suprafața pământului obținută pe baza observațiilor vizuale (sursa: proiectul PRISMA)

„Am primit o mulțime de rapoarte din diferite regiuni, precum Trentino, Veneto, Friuli, Emilia Romagna, Marche și Umbria”, explică Enrico Stomeo, șeful secției de meteori din uniunea astronomilor amatori italieni (Uai). “Din păcate, însă, acestea nu oferă informații utile pentru a determina locația exactă în care s-a produs fenomenul. Mingea de foc a fost diurnă și, prin urmare, stelele nu erau vizibile pe cer, care ar putea acționa ca puncte de referință”. Din Italia „partea inițială a exploziei, care a avut loc peste Marea Adriatică, cu o lumină care a depășit-o pe cea a lunii pline, a fost foarte bine văzută. Apoi – adaugă astronomul amator – a continuat spre nord-est, probabil între Croația și Slovenia. ”

Camerele din rețeaua Prisma nu erau în modul de captare a datelor, la fel ca cele ale astronomilor amatori care activează doar după apusul soarelui pentru „vânătoarea” meteorilor. Din acest motiv, reconstrucția traiectoriei se face pe baza mărturiilor, precum videoclipul realizat de camera unui automobilist din Fano și povestea unui fost pescar din același oraș, surprins de traseul ușor în timp ce lucra pe plajă.

Potrivit experților Prisma, mingea de foc ar fi traversat atmosfera cu o viteză de aproximativ 15 kilometri pe secundă și ar fi traversat o traiectorie de înclinare scăzută pe suprafața pământului. Martorii vizuali l-au văzut inițial din Corsica până când l-a pierdut în Croația. “În partea finală a traiectoriei, mingea de foc a suferit două explozii, efecte ale fragmentării meteoroidului inițial, iar pe cer, timp de câteva ore, a rămas vizibil un mic nor alb-albicios”, precizează specialiștii.

Având în vedere dimensiunea, este foarte probabil ca unele fragmente să ajungă pe pământ, însă numai cu dovezi nu este posibil să se identifice punctul exact de cădere care este probabil situat în apropierea graniței dintre Croația și Ungaria.
Sursa Ansa Italia
[POST]

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: