Călătoria cu animale de companie și alte animale în UE

Călătoriile cu animale de companie: câini, pisici și dihori domestici

Normele UE facilitează călătoriile în altă țară din UE (în acest caz, cele 27 de state membre ale UE + Norvegia și Regatul Unit) împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie. Aceste norme acoperă, de asemenea, călătoriile în UE dintr-o țară sau un teritoriu din afara Uniunii.

Cu câteva excepții, animalul dumneavoastră de companie vă poate însoți în altă țară din UE sau când intrați dintr-o țară terță într-o țară din UE, dacă:

  • are un microcip sau un tatuaj lizibil în mod clar, dacă a fost aplicat înainte de 3 iulie 2011
  • a fost vaccinat împotriva rabiei
  • a fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis, dacă acest lucru este necesar (tratamentul nu este obligatoriu pentru câinii care se deplasează direct între Finlanda, Irlanda, Malta, Regatul Unit și Norvegia)
  • deține un pașaport european pentru animale de companie, atunci când călătorește între țări din UE sau un certificat UE privind sănătatea animalelor, atunci când călătorește dintr-o țară terță.

Normele UE privind călătoriile cu animalele de companie vizează călătoriile private cu animale de companie care nu implică o schimbare a proprietății sau vânzarea.

Documente de călătorie pentru câinele, pisica sau dihorul de companie

Pașaportul european pentru animale de companie

Pașaportul european pentru animale de companie este un document care urmează un model standard la nivelul UE și este esențial pentru călătoriile între țările Uniunii. Conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul. Puteți obține un pașaport pentru câinii, pisicile sau dihorii de companie de la orice medic veterinar autorizat (căruia autoritățile competente i-au permis să emită pașapoarte pentru animalele de companie). Un pașaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieții, atâta timp cât animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei.

În cazul în care călătoriți într-o țară din UE din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican, animalul dumneavoastră de companie poate intra în UE cu un pașaport eliberat într-una din aceste țări.

Certificatul UE privind sănătatea animalelor

Certificatul UE privind sănătatea animalelor este un alt tip de document care conține informații specifice despre animalul dumneavoastră de companie (identitate, sănătate, vaccinare antirabică) și se bazează pe un model standard al UE.

În cazul în care călătoriți dintr-o țară sau un teritoriu din afara UE, animalul dumneavoastră de companie trebuie să dețină un certificat UE aprobat de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în UE. Certificatul este valabil pentru călătoriile între țările UE timp de 4 luni de la această dată sau până la expirarea vaccinului antirabic (primul termen care intervine).

În plus, ar trebui să completați și să anexați o declarație scrisă la certificatul de sănătate al animalului dumneavoastră de companie, care să ateste faptul că relocarea sa nu se face în scop comercial. Această declarație este, de asemenea, necesară în cazul în care animalul dumneavoastră de companie călătorește sub responsabilitatea unei persoane autorizate de dumneavoastră. În acest caz, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de 5 zile de la relocarea dumneavoastră.

Animalele de companie care călătoresc fără proprietar

Ca regulă generală, animalele de companie trebuie să călătorească împreună cu proprietarii lor. Totuși, îi puteți da o autorizație scrisă unei alte persoane care să însoțească animalul de companie în locul dumneavoastră (această declarație scrisă este prezentată mai sus). Totuși, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de 5 zile de la relocarea sa.

Dacă animalul dumneavoastră de companie călătorește neînsoțit, va trebui să respecte normele de sănătate a animalelor care se aplică importului sau comercializării de câini, pisici sau dihori domestici în UE.

Călătoriile cu mai mult de cinci animale de companie

Puteți călători cu maximum 5 animale de companie (câini, pisici, dihori domestici). Dacă depășiți acest număr, trebuie să furnizați dovezi că:

  • animalele respective participă la un concurs, la o expoziție sau la un eveniment sportiv (prezentând, de exemplu, un document de înregistrare) și
  • au vârsta mai mare de 6 luni.

În cazul în care călătoriți cu mai mult de 5 animale de companie (câini, pisici sau dihori domestici) și nu îndepliniți niciuna dintre excepțiile menționate mai sus, animalele dumneavoastră de companie trebuie să respecte normele de sănătate a animalelor care se aplică importului comercial de animale în UE.

Verificați normele detaliate aplicabile atunci când călătoriți cu câinele, pisica sau dihorul domestic:

Mai multe date AICI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: