Pro integrare

Campanie pentru schimbarea numelui Noii Zeelande în Aotearoa / Doar 3% dintre locuitorii țării mai vorbesc acum limba māori

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Co-președinții Partidului Māori, Rawiri Waititi și Debbie Ngarewa-Packer, au anunțat la deschiderea sesiunii parlamentului din Noua Zeelandă că vor lansa o campanie prin care doresc să schimbe numele țării în Aotearoa, denumirea țării în limba māori, anunță CNN.

În cadrul campaniei se solicită, de asemenea, Camerei Reprezentanților să restabilească numele maore pentru toate orașele.  „A trecut mult timp până ca limba māori să fie readusă la locul potrivit, drept limba oficială a acestei țări. Suntem o țară polineziană, suntem Aotearoa”, se arată în declarația care solicită finalizarea procesului de redenumire până în 2026.

Folosirea limbii māori a scăzut de la 90% din populație, în 1910, până la 26%, în 1950, potrivit celor doi co-președinți. „În numai 40 de ani, Coroana a reușit să ne dezbrace de limba noastră și simțim și astăzi impactul acestui lucru”, a spus partidul. Astăzi, doar 3% dintre locuitorii țării pot vorbi limba, susține organizația.

Proiect sponsorizat de catre Departamentul Romanilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Marți, partidul a scris pe Twitter că petiția a primit 12.000 de semnături.

Prim-ministrul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, nu a comentat public petiția, dar a stârnit deja opoziția lui David Seymour, liderul partidului de dreapta ACT. „Oamenii sunt deja liberi să folosească numele maori”, a scris Seymour pe Twitter.

În septembrie 2020, premierul Ardern a spus că este un „lucru pozitiv” faptul că denumirea Aotearoa este din ce în ce mai utilizată, dar ea a spus că nu a aprofundat o posibilă schimbare a numelui țării.

Sursa foto: captură video

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...