Căsătoria

Căsătoria civilă este un statut juridic recunoscut în toate țările UE .

Alte tipuri de parteneriat, precum uniunile civile și parteneriatele înregistrate sau uniunile de facto , sunt reglementate de norme diferite de cele aplicabile căsătoriei.

Aspectele juridice și practice naționale legate de căsătorie diferă de la o țară la alta, mai ales în ceea ce privește:

  • drepturile și obligațiile cuplurilor căsătorite: de exemplu, cele referitoare la proprietate, rolul de părinți, numele de căsătorie etc.
  • relațiile dintre căsătoria religioasă și cea civilă: unele țări recunosc căsătoria religioasă ca fiind echivalentă cu cea civilă, altele nu. Dacă v-ați căsătorit religios (nu și civil) și vă mutați în altă țară, este important să verificați ce consecințe poate avea acest lucru asupra stării dumneavoastră civile.
  • posibilitatea căsătoriei între persoane de același sex. În prezent, țările din UE care recunosc acest drept sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit, Spania, Suedia și Țările de Jos.

Aflați mai multe despre normele naționale privind căsătoria și alte regimuri matrimoniale.

Căsătoriile transfrontaliere în UE

În cazul dumneavoastră sunt implicate mai multe țări? De exemplu, pentru că vă căsătoriți cu o persoană de altă naționalitate sau pentru că intenționați să vă mutați în străinătate după căsătorie?

Ce trebuie să faceți înainte de căsătorie

Aflați care este țara a cărei legislație va reglementa căsătoria dumneavoastră și regimul matrimonial aferent. Acest lucru va avea consecințe importante asupra drepturilor și obligațiilor care vă revin ca soț/soție.

Dacă nu vă căsătoriți în țara în care locuiți, ci în altă țară din UE, contactați autoritățile din ambele țări pentru a afla ce formalități trebuie să îndepliniți astfel încât căsătoria să fie recunoscută în ambele țări. Ar putea fi vorba, printre altele, de cerințe de înregistrare și publicare.

Ce trebuie să faceți după căsătorie

Căsătoria dumneavoastră va fi recunoscută în toate celelalte țări din UE. Fac excepție căsătoriile între persoane de același sex.

Dacă vă căsătoriți într-o țară din UE diferită de cea de origine, ar fi o idee bună să vă înregistrați căsătoria în țara de origine, în conformitate cu normele naționale aplicabile. Contactați consulatul țării de origine pentru a afla dacă puteți să vă înregistrați căsătoria acolo sau dacă trebuie să faceți acest lucru în țara de origine.

Dacă mergeți să lucrați în altă țară din UE, soțul sau soția are dreptul să locuiască acolo împreună cu dumneavoastră. Verificați normele în materie de ședere care vizează:

Exemplu

Căsătoria între parteneri de același sex – cazuri în care legislațiile naționale diferă

Emma (din Belgia) și Carine (din Franța) s-au căsătorit în Belgia și s-au mutat în Italia, unde Emma și-a găsit un loc de muncă. Autoritățile nu le-au privit ca pe un cuplu căsătorit întrucât Italia nu recunoaște căsătoria între persoane de același sex.

Însă, pentru că recunoaște parteneriatele înregistrate între persoane de același sex, Emma și Carine au aceleași drepturi ca și partenerii înregistrați în baza legislației italiene.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: