Pro integrare

Ce este şi cine este Uniunea Europeana?

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Uniunea Europeană pe scurt este o uniune economică și politică între 27 de țări europene:

1. Germania
2. Franța
3. Italien
4. Spania
5. Polonia
6. România
7. Țările de jos
8. Gracia
9. Belgia
10. Portugalia
11. Cehia
12. Ungaria
13. Suedia
14. Austria
15. Bulgaria
16. Danemarca
17. Finlanda
18. Slovacia
19. Irlanda
20. Croația
21. Lituania
22. Letonia
23. Slovenia
24. Estonia
25. Cipru
26. Luxemburg
27. Malta

Uniunea Europeană a apărut în perioada de după cel de Al Doilea Război Mondial.

Mai exact în anul 1958, a luat naștere Comunitatea Economică Europeană, cu obiectivul inițial de a consolida cooperarea economică dintre șase țări: Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

De atunci, încă 22 de țări s-au alăturat, iar Regatul Unit a părăsit UE în 2020.

Această Uniune a început cu un scop pur economic care a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii.

Comunității Economice Europene a suferit în anul 1993 o schimbare şi a aparut devenit Uniunea Europeană.

UE are ca scop să asigure pacea, stabilitatea și prosperitatea şi să ajute la creșterea nivelului de trai, lansând și moneda europeană unică: euro. În prezent, 19 țări folosesc euro ca monedă proprie și se bucură de avantajele pe care le oferă aceasta.

Datorită dreptului de liberă circulație şi a eliminării punctelor de frontieră oamenii pot sa muncească. să studieze şi să se perfecționeze în orice țară din Uniunea Europeană.

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Orice țară din Uniunea Europeana trebuie să acorde cetățenilor Uniunii exact același tratament pe care îl acordă propriilor cetățeni în ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă, securitatea socială și impozite.

Piața unica este inima economică a Uniunii Europene şi în acest mod se permite libera circulație mărfii, serviciilor, persoanelor etc. pentru a le garanta cetățenilor europeni beneficii maxime.

Scopul Uniunii Europene este ca instituțiile care o conduc să fie cât mai transparente şi deciziile să fie luate cât mai deschis iar informațiile să ajungă la cetățeni (“dupa sintagma 》Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă şi în sac《 noi trebuie să ne informăm şi să ştim unde să căutăm).

Membrii Parlamentului European sunt aleși prin vot direct, are mai multe competențe, iar parlamentele naționale joacă un rol mai important, colaborând îndeaproape cu instituțiile europene.

Cetățenii europeni sunt încurajați să contribuie la viața democratică a Uniunii exprimându-și opiniile cu privire la politicile Uniunii Europene

A fi cetățean european înseamnă totodată a beneficia de drepturi politice. Fiecare cetățean adult al UE are dreptul de a candida și de a vota în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, fie în țara sa de rezidență, fie în țara de origine.

Drepturile omului sunt protejate de Carta drepturilor fundamentale a UE. Acestea includ dreptul de a nu fi discriminat pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, dreptul la protecția datelor cu caracter personal și dreptul de acces la justiție.

În 2012, UE a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru susținerea cauzelor precum pacea, reconcilierea, democrația și drepturile omului în Europa.

(Pentru redactarea textului am folosit ca sursă de inspirație informații din “Uniunea Europeană ce este şi ce face, februarie 2020”)

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } );