Celebrul Stan Lee avea origini române

Noua biografie a lui Stan Lee pune la îndoială strălucirea lui

0

Stan Lee, prescurtarea numelui său Stanley Martin Lieber,  a fost fiul cel mare al lui Jack și Celia Lieber, imigranți evrei de origine română, care după obținerea cetățeniei s-au mutat la New York .

- Radu Leca -

Când era băiat, Lee a început să lucreze ca funcționar de copiere pentru Martin Goodman la Timely Comics , care mai târziu avea să devină Marvel Comics.

Prima sa lucrare, o pagină de text semnată sub pseudonimul Stan Lee , a fost publicată ca material de completare într-un număr din 1941 al Căpitanului America .

La scurt timp, a fost promovat de la rolul de scriitor de umplere la cel de scriitor de benzi desenate , devenind astfel cel mai tânăr editor din domeniu, la vârsta de 17 ani. După cel de-al Doilea Război Mondial, în care a servit ca membru al Armatei SUA, Lee a revenit la ocupația sa în ceea ce va deveni mai târziu Marvel Comics. La acea vreme, o campanie de moralizare condusă de psihiatru Fredric Wertham și senatorul Estes Kefauver a acuzat benzile desenate că corupeau mințile tinerilor cititori cu imagini de violență și sexualitate ambiguă.

Biografia lui Stan Lee scrisă de Abraham Riesman și care a fost  lansată în Italia (Rizzoli Lizard) pe 22 noiembrie 2022 se numește The Man Who Wouldn’t Write Comics .

Titlul este pur și simplu Stan Lee , în timp ce subtitlul este deja o premisă a ceea ce se află în interiorul celor aproape 500 de pagini ale cărții: Povestea Marvel în viața unui creativ și om de afaceri iubit și controversat .

Închis între o parte „introductivă” și un epilog trist despre ultimii ani de viață ai „geniului” Marvel (dacă vei citi cartea vei descoperi că acele ghilimele sintetizează toate îndoielile exprimate de Riesman), există întreaga sa carieră . retras cu minuţiozitate .

Se caracterizează, așa cum spuneam la început, prin încercările sale recurente de a evada din lumea benzilor desenate chiar și după succesul enorm și suma la fel de enormă de bani câștigată datorită superereroilor cărora le-a dat viață. 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More