Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale are 67 de angajați. Toți primesc unul sau mai multe sporuri la salariul de bază, iar venitul salarial mediul este de peste 20.000 de lei, de aproape patru ori mai mare decât salariul unui constănțean obișnuit.

Astfel, angajații primesc spor de condiții vătămătoare, spor de consemn la domiciliu și/sau spor de siguranță maritimă. De asemenea, unii dintre ei mai beneficiază de indemnizația de consiliu de conducere și de indemnizația de doctorat.

Salariile de bază sunt de 11.502 lei pentru un director sau director adjunct, 10.291 de lei pentru un șef de serviciu, de 7.256 de lei pentru un consilier juridic, , 6.609 lei pentru un economic, 6.909 pentru experți consultanți. Un muncitor primește 4480 de lei, la care se adaugă spor de condiții vătămătoare.

La aceste sume se adaugă și sporurile. Un director primește 1.500 de lei pentru spor de condiții vătămătoare și 1.500 de lei spor pentru consemna la domiciliu. Sumele sunt brute. Și muncitorii au sporuri de condiții vătămătoare și de consemn la domiciliu, fiecare de câte 501 lei, potrivit unui exemplu publicat chiar de CERONAV.

Primesc și indemnizație de hrană

CERONAV și-a bugetat pentru anul trecut venituri de 94 milioane lei, din care 31 milioane reprezintă venituri din din organizarea de cursuri de calificare și conversie profesională, specializare și perfecționare, iar 62 de milioane sume utilizate din excedentul anului precedent pentru efectuarea de cheltuieli. Cheltuielile cu salariile sunt de 16,43 milioane lei pe an, din care 13,09 milioane înseamnă salariul de bază. Sporurile pentru condiții de muncă înseamnă 1.838.000 de lei, iar celelalte sporuri se ridică la 584.000 de lei.

Angajații primesc și indemnizație de hrană în valoare de 624.000 de lei.

Dacă împărțim cheltuielile salariile cu numărul de salariați, media salariului pentru fiecare angajat al CERONAV este de 20.435 de lei pe lună. La care se adaugă norma de hrană, de circa 776 de lei pe lună. Așadar, un total de 21.211 lei pe lună. Asta înseamnă de aproape patru ori mai mult decât salariul mediu brut al unui constănțean obișnuit.

Câştigul salarial mediu brut pe un salariat, în judeţul Constanţa, a fost în luna octombrie 2022 de 5548 lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 3419 lei, cu 7,9%, respectiv cu 8,6% peste nivelul înregistrat în luna octombrie 2021, a anunțat Direcția Județeană de Statistică din Constanța. Detalii AICI.

Ce prevede legea

Sporurile sunt acordate în baza Legii 153/2017. Aceasta prevede că personalul încadrat în autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii beneficiază suplimentar și de sporuri specifice pentru condiții de muncă, după cum urmează:

a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

b) pentru condiții grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;

c) personalul care lucrează, potrivit contractului individual de muncă, în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate beneficiază de un spor de până la 20% din salariul de bază;

d) pentru consemn la domiciliu, un spor de până la 15% din salariul de bază;

e) pentru siguranța navigației, siguranța feroviară, siguranța rutieră și siguranța aeronautică, un spor de până la 20% din salariul de bază.

Recomandare: Guvernul a făcut o greșeală fundamentală: a crescut salariile bugetarilor, ceea ce va duce la creșterea inflației. Pensionarii vor avea cel mai mult de suferit

Ovidiu Cupșa, director de 12 ani

CERONAV este condus din 2012 de Ovidiu Cupșa, unul din cei mai longevivi directori de instituții publice din Constanța, dacă nu din România. A fost ofițer de navă, iar în perioada când Primăria Constanța era condusă de Radu Mazăre, a fost, pentru aproape trei ani, șef Corp Control Servicii Publice și șef Birou Dezvoltare în primărie. A fost consilier județean din partea PNL, dar și director și președinte al Consiliului de Administrație la Administrația Canalelor Navigabile SA. În anii 2004 – 2008 a deținut succesiv pozițiile: Președinte al Consiliului de Administrație la Șantierul Naval Mangalia, membru AGA la Compania Națională de Investiții, membru AGA la Transcanal SA. A devenit apoi consilier municipal din partea PNL. Este profesor la Universitatea Maritimă Constanța, vicepreședinte al EDINNA – organizație europeană de formare profesională în domeniul naval și prim vicepreședinte al Organizației Internaționale Maritime (IMO).

CERONAV este subordonat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, condus în această perioadă de Sorin Grindeanu, PSD.

V-ar putea interesa și:

Recomandare: Ce salarii se câștigă în Poliția de Frontieră

The post CERONAV – sporuri pentru toți angajații și salarii de aproape pentru ori mai mari decât primește un constănțean obișnuit appeared first on .

Diaspora Ro