Pro integrare

Certificato del casellario giudiziale e dei carichi pendenti in Italia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Acest certificat poate fie cerut de catre:

 • de catre direct interesat sau o persoana imputernicita
 • de administratiile publice sau de persoanele care administreaza serviciile publice (cand acest sertificat este necesar pentru indeplinirea anumitor functii de serviciu)
 • de catre autoritatile judiciare penale, care il pot lua direct.
 • de catre avocatul sau sau de catre avocatul victimei in caz de proces penal sau de catre avocatul martorului in caz de proces penal.

Proiect sponsorizat de catre Departamentul Romanilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Cererea se face de catre persoana interesata sau de persoana delegata cum a fost descris mai sus, prezentand un document de identitate in curs de valabilitate folosind urmatorul model care trebuie complectat in toate partile sale. Descarca Modelul 3

Persoana interesata poate cere acest certificat prezentandu-se persnal sau facand aceasta cerere prin posta, in acest caz trebuie sa adauge la cerere copia documentului de identitate in curs de valabilitate.

Cetatenii din afara Uniunii Europene care nu detin un pasaport in curs de valabilitate trebuie sa prezinte copia permisului de soggiorno.

Casuri particulare:

 • pentru minori, cererea se face de persoana care detine tutela legala, in caz de orfelinate se face de catre Directorul centrului daca minorul nu a implint varsta de 16 ani.
 • pentru persoanele cu probleme speciale, diversi de cei abili, cererea va fi prezentata de catre tutorele legal, ccare trebuie sa dovedeasca acest lucru prin documente.
 • Un detinut, sau o persoana care este integrata intr-o comunitate de terapie, pot trimite cererile prin posta sau printr-o persoana delegata, iar in caz de lipsa de documente cu o cerere semnata si stampilata de catre directorul centrului sau de catre biroul matricola din penitenciar.
 • cererea din afara tarii poate fi efectuata prin posta sau print-o persoana delegata.

Certificatul este valabil 6 luni de la data in care acesta este consemnat.

Costuri:

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Fiecare certificat are urmatoarele costuri:

 • € 3,87 pentru dreptul de certificare
 • € 16 timbru fiscal.(in cazul in care certificatul depaseste 2 pagini este nevoie de 1 timbru fiscal de 16 euro la fiecare 2 pagini)

Daca certificatul este cerut cu urgenta in aceiasi zi se mai plateste dupa cum urmeaza:

 • € 3,87 pentru urgenta

Semnalam ca acest certificat se preda gratuit daca este cerut in unul din aceste cazuri:

 • pentru a fi prezentat in cazul de adoptii de minori sau la cererile de tutela a minoruluii (art. 82 L.184/83)
 • pentru locul de munca, prevenire si asistenta obligatorieper (art. 10 L. 533/73)
 • pentru orice instanta unde persoana in cauza este admina ca beneficiar al unui fond gratuit (art. 18 D.P.R. 115/2002)
 • pentru a fi alegat la o cerere in caz de erori judiciare(art. 176 disp. att. c.p.p.)

Il rilascio del certificato è con la sola esenzione dal bollo quando è richiesto nei casi elencati nel D.P.R. 642/72, tabella allegato B

In cazul in care aveti dreptul de a nu achita timbrele fiscale sau alte taxe trebuie sa faceti dovada acestui lucru (exemplu.: numarul deciziei in caz de exceptie a platii si declaratia presedintelui ONLUS care zice ca acest certifdicat este produs pentru acele motive).

Important: normele art. 40 del D.P.R. 28 dicembrie 2000 n. 445 (si modificarile articolului 15, comma 1, din legea 12 noiembrie2011 n. 183), spun asa:

Certificatul care este primit de catre persoana interesata NU POATE fi aratat ca fiind valabil sau legitim organelor de la administratia publica sau responsabililor serviciilor publice (in acest caz interesatul lasa o declaratie pe propia raspundere care inlocuieste certificatul (cum se arata la articolui 46 D.P.R. ).

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...