Pro integrare

Cine este Avocatul poporului si ce obligatii are acesta?

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Renate Weber
Renate Weber 3 august 1955, Botoșani.
Este o juristă din România care, la alegerile pentru Parlamentul European din 2007, 2009 și 2014, a fost aleasă eurodeputat din partea PNL.
[cosmin]
La alegerile din 2019 nu a mai obținut un mandat de eurodeputat, o parte din acest esec la avut si datorita fdaptului ca a schimbat partidul, trecand la ALDEALDE, pe lista căruia a candidat.
În perioada 1998-2005 și, respectiv, 2006-2007, a ocupat funcția de Președinte a Fundației Soros România (cunoscută și sub denumirea de Fundația pentru o Societate Deschisă). George Soros, este un de afaceri American cu origine Ungare care este un personaj nu prea iubit de catre Guvernele extremiste datorita faptului ca intervine in Politica interna a multor tari.
În decembrie 2004 a devenit consiliera președintelui României pe afaceri constituționale și juridice, funcție din care a demisionat în decembrie 2005.
Este primul reprezentant al României căruia i s-a încredințat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor (2008).
Atribuţiile Avocatului Poporului
Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.
[cosmin]
Principalele atribuţii ale Avocatului Poporului:
1. Activitatea de soluţionare a petiţiilor;
2. Activitatea privind contenciosul constituţional:
a. Formulează puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale;
b. Poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora;
c. Poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor;
3. Activitatea privind contenciosul administrativ: poate sesiza instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii contenciosului administrativ;
4. Promovarea recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la problemele de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile;
5. Prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora; rapoartele pot conţine recomandări privind modificarea legislaţiei sau măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;
6. Prezintă rapoarte preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau, după caz, primului – ministru, în cazurile în care constată, cu prilejul cercetărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de corupţie ori de nerespectare a legilor ţării;
7. Avocatul Poporului poate fi consultat de iniţiatorii proiectelor de legi şi ordonanţe, care, prin conţinutul reglementărilor, privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prevăzute de Constituţia României, de pactele şi celelalte tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte.
Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile:
– Din oficiu
– La cererea:
a. Persoanelor fizice – fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase
b. Societăţilor comerciale
c. Asociaţiilor
d. Altor persoane juridice

Citeste si:  Cercetătoare CNSAS: "Fosta Securitate a racolat mii de minori!". Cazul Dan Puric

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...