Un Mercedes negru gonea în seara asta cu peste 100 de kilometri pe oră pe strada Eduard Caudella. A omorât o pisică speriată, care voia să ajungă pe trotuar. Șoferul a fost la un pas de a pierde controlul. Și-a continuat cursa nestingherit, ca un adevărat kamikaze.

Lucrurile astea se întâmplă pentru că oamenilor li se permite să le facă. Pentru că nu există consecințe.

Încălcarea legilor nu este sancționată. Vedem cu toții zilnic în trafic zeci de șoferii care consideră că șoseaua este un fel de poligon de încercare, pentru care culoarea roșie este ceva relativ, iar linia dublă continuă o provocare.

Nu li se întâmplă aproape niciodată nimic.

Orice razie a poliției se lasă cu zeci de amenzi, dar sunt mult prea rare. Nu este vina polițiștilor, sunt și ei puțini, nu pot fi în stradă tot timpul.

Este însă vina șefilor lor și mai ales a politicienilor.

Pe lângă sănătate și educație, politicienii și autoritățile ar trebui să facă din siguranță o prioritate.

Poliția Locală iese la vânat persoane cu handicap, cea națională are multă treabă, la câți eroi fără cauză sunt în trafic, primăria doarme, în loc să monteze opritoare, camere de luat vederi, etc.

În Constanța, lucrurile sunt încremenite. Eu însumi am reclamat mai multe nereguli, de la mașini care blochează zilnic trotuarele, obturând vizibilitatea, la parcări care nu respectă normele, date în administrare unor potenți oameni de afaceri, prieteni cu primarul, până la zone unde se parchează atât de haotic încât, la un incendiu, mașinile pompierilor nu ar putea interveni. Sunt numai câteva exemple legate de trafic, mai sunt și altele.

Niciuna din cele de mai sus nu s-a rezolvat. În aplicația primăriei, unele apar ca „în lucru” de mai bine de jumătate de an, altele apar ca rezolvate, deși nu sunt.

Soluțiile sunt simple. Cineva trebuie însă să vrea să le pună în aplicare. Și să poată.

The post Cine ne apără de șoferii kamikaze? appeared first on .

Diaspora Ro