Ciocniri la granița dintre refugiații sirieni și poliția greacă

Aproximativ 13.000 de migranți s-au adunat de-a lungul frontierei turco-grecești, după ce președintele turc Erdogan a amenințat că va permite refugiaților să tranziteze Turcia înspre Europa, au declarat Națiunile Unite.
“Mii de migranți, inclusiv familii cu copii mici, petrec o noapte rece de-a lungul graniței Turcia-Grecia”, a declarat Organizația Internațională pentru Migrație într-un comunicat, adăugând că personalul său a observat “cel puțin 13.000 de persoane de-a lungul celor 212 km de graniță “.

Au fost semnalate confruntări între migranți și poliția greacă pe granița cu Turcia, unde agenții au folosit gaze lacrimogene pentru a respinge mii de refugiați sirieni care, la rândul lor, s-au apărat aruncând cu pietre. Ieri, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a decis să deschidă granița europeană sirienilor fugiți de Idlib după escaladarea războiului din Siria.

Grecia a împiedicat 4.000 de migranți din Turcia să intre ilegal în Grecia, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, după o întâlnire de urgență cu premierul Kyriakos Mitsotakis.
“Grecia s-a confruntat ieri cu o încercare organizată, în masă și ilegală de a ne încălca frontierele și a depășit-o”, a spus el.
“Am protejat frontierele noastre și cele ale Europei. Am împiedicat peste 4.000 de persoane să treacă ilegal peste granițele noastre”, a spus el.

L-am rugat pe Putin să „iasă” din Idlib, Siria, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs la Istanbul.
Turcia „nu poate face față noului val de refugiați” din Siria.

La Consiliul de Securitate al ONU, mai multe țări, începând cu cele europene, solicită oprirea escaladării militare din nord-vestul Siriei, dar Statele Unite oferă Turciei undă verde pentru a răspunde în funcție de dreptul la autoapărare după atacul în care au fost uciși 33 de soldați Ankara .
Alarma privind evoluțiile din Idlib este în primul rând secretarul general Antonio Guterres, ceea ce a dus la „unul dintre cele mai alarmante momente ale conflictului” și „fără acțiuni urgente riscul unei escaladări și mai mari crește din oră în oră “:„ Cea mai urgentă nevoie este încetarea imediată a focului înainte ca situația să fie complet scăpată de sub control “.

Înainte de a participa la reuniunea de urgență a celor Cincisprezece, Guterres explică (fără a oferi detalii suplimentare) că „se pregătește o misiune umanitară” în Idlib, pentru a evalua situația pe teren. Între timp, reprezentanții Belgiei, Franței, Germaniei, Estoniei și Poloniei, foști și actuali membri ai UE ai Consiliului de Securitate, avertizează că „escaladarea militară din Idlib, Siria, trebuie să se oprească acum”.
„Condamnăm atacul asupra soldaților turci”, explică ei, aceste acțiuni „demonstrează că regimul sirian, este prijinit și politic de Rusia și își continuă strategia militară cu orice preț”.
Aceștia cer apoi „sfârșitul campaniei militare din Damasc susținută de Moscova” și „să sprijine cererea secretarului general pentru o imediată încetare a focului și accesul umanitar nestingherit”.
SUA solicită, de asemenea, „o încetare imediată și de durată a violențelor”, iar ambasadorul american Kelly Craft, condamna atacul asupra forțelor militare turce.

În timp ce secretarul de stat Mike Pompeo face cunoscut faptul că Washingtonul „examinează opțiuni pentru a ajuta Turcia împotriva acestei agresiuni”.
La rândul său, ambasadorul Ankara la ONU Feridun H. Sinirlioglu spune că țara sa „nu vrea război, dar nu va ezita să folosească forța dacă și când securitatea acesteia este amenințată” și „orice provocare și hărțuire va fi răzbunată prin orice mijloace “.
Damasc – Bashar al Jafaari, „respinge afirmația Turciei potrivit căreia agresiunea împotriva țării sale este autoapărare”, iar delegatul Moscovei, Vassily Nebenzia, subliniază că incidentul nu a avut loc la postul de observație și coordonatele primite de la Ankara nu au menționat poziția soldaților in timp real.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More