Clauze contractuale abuzive

Ori de câte ori cumpărați un produs sau serviciu de la un comerciant profesionist, intrați într-un contract – fie că vă înscrieți la un club de sport, comandați anvelope on-line, contractați un credit imobiliar sau vă faceți cumpărăturile săptămânale de la supermarket.

În baza legislației UE, condițiile contractuale standard utilizate de comercianți trebuie să fie echitabile. Nu contează dacă se numesc termeni sau condiții ori dacă sunt parte a unui contract detaliat pe care trebuie să-l semnați. Contractul nu trebuie să creeze un dezechilibru între drepturile și obligațiile consumatorilor și cele ale vânzătorilor și furnizorilor.

Clauzele contractuale trebuie redactate într-un limbaj simplu, inteligibil. Eventualele ambiguități vor fi interpretate în favoarea dumneavoastră.

Clauze potențial abuzive

Pe lângă cerința generală de „bună credință” și „echilibru”, legislația UE conține și o listă de termeni specifici care pot fi considerați abuzivi. Dacă un contract prevede condiții abuzive, acestea nu sunt obligatorii pentru consumatori, iar comerciantul nu se poate baza pe ele.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: