Veștile pe care le prezintă despre economie guvernul PNL – PSD și șefii celor două partide, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, te-ar face să crezi că în țara noastră curge lapte și miere. Din păcate, realitatea de zi cu zi îi contrazice. Vedem cu toții produse din ce în ce mai scumpe, simțim cu nivelul de trai scade, iar acum avem confirmarea, chiar de la Comisia Europeană, că suntem undeva pe la coada Europei.

Comisia Europeană (CE) a publicat datele privind puterea de cumpărare în țările de pe bătrânul continent. A luat ca bază de calcul venitul disponibil median.

„Modul în care veniturile sunt distribuite în societate determină măsura în care indivizii au acces egal la bunurile și serviciile produse în cadrul unei economii naționale. O măsură foarte importantă a distribuției venitului este venitul disponibil echivalent median (denumit venitul disponibil median) exprimat aici pe locuitor în standardul puterii de cumpărare (PPS).”, explică specialiștii CE.

„În 2021, venitul disponibil median a fost de 18.019 PPS pe locuitor în Uniunea Europeană. Acesta a variat considerabil între statele membre ale UE și a variat de la 32.132 PPS în Luxemburg la 8.703 PPS în România, țară clasată pe ultimul loc.”, notează Comisia Europeană.

Cele mai ridicate niveluri ale venitului median disponibil au fost înregistrate în statele membre ale UE de Vest și nordice, în special în Luxemburg (32.132 PPS), Țările de Jos (24.560 PPS), Austria (24.450 PPS) și Germania (23.401 PPS). Pe de altă parte, venitul disponibil median a fost mai scăzut în majoritatea statelor membre din sud și est, în special în România (8.703 PPS), Bulgaria (9.375 PPS), Grecia (9.917 PPS) și Ungaria (9.982 PPS).

România stă mai bine decât țări care nu fac parte din UE, cum ar fi Serbia și Turcia.

The post Comisia Europeană a dezvăluit adevărul despre nivelul de trai al românilor: suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană appeared first on .

Diaspora Ro