Concediu și libere ale lucrătorilor casnici și îngrijitorilor: ceea ce trebuie să știți

Relația de muncă internă sau stabilită cu lucrătorii casnici și îngrijitorii (și alte figuri similare, cum ar fi babysitters, menajeri, majordomii și așa mai departe) ocupă multe dintre caracteristicile acelor angajați, inclusiv de exemplu reglementarea concediilor și a permiselor. În special, dreptul de a-și petrece timpul liber pentru a se dedica nevoilor familiale și sociale, precum și pentru a recupera energiile psiho-fizice.
Obiectul este Contractul colectiv de muncă, care recunoaște un anumit număr de zile de vacanță pe lângă o serie de permise pentru:
Participe la cursuri de formare profesională;
Efectuarea de examene medicale documentate;
Doliu al familiei;
Nașterea copilului (pentru tată);
Dreptul la studii (pentru examene anuale);
Taxele sindicale.

Spre deosebire de lucrătorii din subordine, nu depinde de orele de autorizare pentru reducerea timpului (așa-numitul „ROL”) și ca un substitut pentru vacanțele suprimate (în jargon „fostele permise de vacanță”).
Să vedem în detaliu tot ce este de știut despre reglementarea sărbătorilor și a permiselor.
Sărbători acasă și îngrijitori
Regulamentul de concediu este cuprins în articolul 18 din Contractul național colectiv de muncă. Acest lucru prevede pentru fiecare casnic dreptul la 26 de zile lucrătoare de concediu pentru fiecare an de serviciu cu același angajator, indiferent de durata și distribuția timpului săptămânal.
Lucrătorul străin poate cere angajatorului să acumuleze timp de vacanță pe o perioadă de doi ani, astfel încât să poată avea dreptul la mai multe zile libere pentru întoarcerea acasă.
Dreptul la concediu este esențial. De regulă, acestea trebuie să fie apreciate în mod continuu, în ciuda posibilității de a le împărți în cel mult două perioade pe an, sub rezerva unui acord cu angajatorul.
Fără a aduce atingere unei alte locații, angajatorul, în concordanță cu propriile sale nevoi și cu cel al lucrătorului, trebuie să stabilească perioada de concediu între iunie și septembrie.
În cazul în care lucrătorul nu a atins anul serviciului, câștigă atâtea douăsprezece parte din concediu, cât există luni de serviciu efectiv. Luați cazul unui lucrător cu 4 luni de serviciu la data la care solicită concediu. În acest caz, va avea dreptul la [(26 zile de vacanță / 12) * 4 luni] = 8,17 zile de vacanță (valoare rotunjită).
Remunerație în zilele de concediu
Remunerația datorată pentru zilele de concediu este diferită în funcție de tipul de remunerație:
Pentru funcționarii casnici cu un salariu lunar fix, tratamentul economic normal se datorează, ca și cum ar fi lucrat;
Pentru lucrătorii plătiți pe oră, o remunerație egală cu 1/6 din timpul săptămânal este datorată pentru fiecare zi de sărbători luate.
Cei care se bucură, de asemenea, de mâncare și cazare, au dreptul să primească o plată convențională de substituție dacă în perioada vacanței stau într-un alt loc.
Reglementarea permiselor pentru lucrătorii casnici și îngrijitorii
Vedem autorizațiile prevăzute de Contractul național de muncă, în funcție de necesitatea care justifică absența gospodăriei.
Permise pentru cursuri de pregătire profesională
Contractul național de negociere colectivă pentru angajații cu normă întreagă și permanentă, care lucrează cel puțin un an cu același angajator, 40 de ore pe an plătite pentru:
Participarea la cursuri specifice de pregătire profesională pentru colaboratori sau asistenți de familie;
Orice activități de instruire documentate solicitate de lege și care vizează reînnoirea permisului de ședere.
Permise pentru examinări medicale
Muncitorul are dreptul la concediu de plată pentru examinările medicale (atâta timp cât sunt documentate) și chiar se încadrează parțial în orele de lucru pe care ar fi trebuit să le efectueze, pentru o perioadă totală de ore:
16 ore pe an pentru lucrătorii conviețuitori;
12 ore pe an pentru lucrătorii conviețuși încadrați în nivelurile superioare C, B, B și studenții cu vârste cuprinse între 16 și 40 de ani care participă la cursuri de studiu care eliberează o calificare recunoscută de stat sau de către organisme publice;
12 ore pe an pentru lucrătorii necoabitate, cu ore săptămânale egale sau mai mari de 30 de ore pe săptămână (pentru cei cu un timp parțial mai mic, orele de concediu trebuie re-proporționate).
Cu toate acestea, angajatorul și angajatul pot conveni asupra folosirii orelor de concediu neplătite.
Permise din motive de familie
CCNL prevede 3 zile de concediu plătit pentru pierderea unui membru de familie sau a unei rude care conviețuiește în gradul 2. De asemenea, a fost recunoscut 2 zile de concediu plătit la tatăl care lucrează cu ocazia nașterii copilului.
Muncitorii casnici și îngrijitorii au, de asemenea, dreptul la concedii de moarte pentru decesul unui membru al familiei sau al unei rude care se află în gradul doi; este un permis plătit de 3 zile lucrătoare.
Permise pentru studii
Muncitorii care urmează cursuri pentru obținerea de diplome școlare obligatorii sau calificări profesionale specifice au dreptul la ore de concediu neplătit. Remunerația pentru orele de absență pentru examenele anuale, pe de altă parte, este datorată.
Permisele Uniunii
Managerii sindicatelor semnatare a Contractului național de muncă pentru muncă au dreptul la 6 zile pe an plătite pentru ședințele organelor de conducere. Părțile interesate trebuie să comunice, de regulă, absența angajatorului cu 3 zile înainte de a depune cererea de autorizare emisă de asociația de membru.
Remunerația lucrătorilor casnici și îngrijitorilor
Pentru zilele / orele concediului plătit, în absența prevederilor specifice ale CCNL, se consideră aplicabile criteriile de calcul utilizate pentru tratamentul economic al sărbătorilor.
Documentația necesară
Absența lucrătorului trebuie justificată prompt angajatorului prin prezentarea documentației adecvate. Justificarea care nu a fost primită în a cincea zi după absență justifică dreptul de concediere.
Suspensii suplimentare
Dacă, din cauza nevoilor angajatorului (de exemplu, el este absent în perioada sărbătorilor), munca este suspendată, gospodarii și îngrijitorii au dreptul la un salariu egal cu 1/26 din salariul lunar obișnuit pentru fiecare zi.
În cele din urmă, din motive serioase și documentate, lucrătorul poate solicita o perioadă de suspendare neplătită pentru maximum 12 luni.
Pentru detalii ne puteti contacta direct de pe site sau prin eMail contact@diaspora.ro – pentru orice problema, chiar si de interventii Sindicale.
Va rugam sa ne sustineti cu 1 click pe 1 reclama de pe site, ne ajutati sa supravietuim.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

[cosmin]

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More