Pro integrare

Contractele și consumul de energie

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Informații clare privind contractul

Înainte de a semna contractul de furnizare a energiei, furnizorul trebuie să vă ofere informații clare și corecte . Ulterior, dacă aduce modificări contractului, trebuie să vi le comunice din timp și să vă ofere posibilitatea de a rezilia contractul în cazul în care nu acceptați noile condiții.

Dreptul de retragere

Aveți dreptul de a vă retrage dintr-un nou contract în termen de 14 zile, dacă acesta a fost încheiat în afara spațiilor comerciale ale furnizorului sau prin telefon ori internet.

Informații privind consumul

Aveți dreptul de a accesa gratuit datele privind consumul dumneavoastră. Îi puteți solicita administratorului de date (ex. furnizorul de energie sau operatorul de rețea) să transmită aceste date și altor furnizori de electricitate sau de gaz, iar acest serviciu trebuie să fie gratuit.

Atunci când se execută o nouă racordare într-o clădire (ex. când clădirea este supusă unor lucrări majore de renovare), aveți dreptul să vi se furnizeze un contor individual de precizie cu preț competitiv pentru electricitate și/sau gaz (precum și pentru încălzire/răcire și apă caldă). În alte cazuri, dreptul de a avea un contor individual de precizie cu preț competitiv este valabil doar dacă nu s-au identificat obstacole tehnice sau financiare la nivel național.

Dacă dispuneți de un contor inteligent, ar trebui să aveți dreptul de a accesa rapid și gratuit istoricul detaliat al consumului de energie, în cadrul contractului dumneavoastră de furnizare în curs, pe o perioadă acoperind cel puțin ultimii 2 ani. Aveți, de asemenea, dreptul să accesați datele privind consumul dumneavoastră din cel puțin ultimii 3 ani sau de la data de începere a contractului de furnizare în curs, dacă acesta este mai recent.

Facturile la electricitate și gaz trebuie să fie emise pe baza energiei utilizate efectiv și să vă fie transmise periodic, pentru a vă permite regularizarea cantității de energie utilizate.

Facturile trebuie să fie clare și să conțină informații utile. Ele trebuie să vă permită:

  • să înțelegeți exact ce sumă plătiți pentru energia utilizată și
  • să comparați ofertele provenind de la diverși furnizori de energie,

astfel încât să puteți schimba furnizorul dacă doriți.

Utilizarea energiei în mod eficient

Aveți dreptul să fiți informat corespunzător în ceea ce privește cantitatea de energie pe care o utilizați și să vi se propună sugestii pentru o utilizare mai eficientă a energiei.

Dacă autoritățile naționale nu au emis prevederi contrare, facturile, contractele, tranzacțiile și chitanțele dumneavoastră pentru energie trebuie să specifice, în mod clar:

  • prețurile efective și cantitatea de energie folosită
  • o prezentare comparativă cu cantitatea de energie folosită în aceeași perioadă a anului anterior
  • pe cine puteți contacta pentru a afla cum să economisiți energie, de exemplu organizații ale consumatorilor, agenții din domeniul energiei sau organisme similare, inclusiv site-urile acestora și, dacă este posibil, comparații cu tipuri similare de consumatori.

Eticheta energetică a UE

Atunci când achiziționați aparate electrocasnice (precum frigidere, congelatoare, mașini de spălat, uscătoare, mașini de spălat vase, cuptoare electrice, televizoare, lămpi și aparate de aer condiționat), ar trebui să fiți informat cu privire la cantitatea de energie consumată de acestea. Magazinele trebuie să afișeze atât eticheta energetică a UE, cât și o fișă a produsului cu informații detaliate privind performanțele acestuia.

Certificatul de performanță energetică

Atunci când doriți să achiziționați sau să închiriați un bun imobiliar, aveți dreptul de a fi informat cu privire la performanța energetică a acestuia. Înainte de a semna un contract, trebuie să primiți un certificat de performanță energetică, menit să indice caracteristicile bunului imobiliar din punct de vedere al eficienței energetice. Acest certificat ar trebui să includă, de asemenea, recomandări privind îmbunătățirea eficienței energetice.

Surse regenerabile de energie

Furnizorul echipamentului sau autoritățile naționale ar trebui să vă informeze cu privire la beneficiile, costurile și eficiența energetică a echipamentului și sistemelor pentru utilizarea căldurii, răcirii și electricității din surse regenerabile de energie.

Furnizorul dumneavoastră de electricitate trebuie să vă ofere informații cu privire la ponderea surselor sale de energie (regenerabilă, nucleară etc.) și la impactul acestora asupra mediului. Aceste informații trebuie prezentate într-un mod simplu și comparabil.

Dacă intenționați să instalați sau să modificați o instalație producătoare de energie electrică sau o instalație de încălzire/răcire din surse regenerabile, ar trebui să primiți informații de la furnizorul de echipamente sau de la autoritatea națională responsabilă cu privire la beneficiile, costurile și eficiența energetică a acestor echipamente.

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Legislaţia UE

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } );