Pro integrare

Covid: Vaccinul Sputnik V propus pentru evaluare la nivel European de catre o firma din Germania a grupului rus R-Pharm

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este o agenție descentralizată a Uniunii Europene (UE) responsabilă cu evaluarea științifică, supravegherea și monitorizarea siguranței medicamentelor în UE.

EMA este guvernată de un consiliu de administrație independent. Operațiunile sale zilnice sunt efectuate de personalul EMA, supravegheat de directorul executiv al EMA.

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a început analizarea  a Sputnik V (Gam-COVID-Vac), un vaccin COVID-19 dezvoltat de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Rusia. Solicitantul UE pentru acest medicament este R-Pharm Germany GmbH.

Decizia CHMP de a începe testarea acestuia  se bazează pe rezultatele studiilor de laborator și ale studiilor clinice la adulți. Aceste studii indică faptul că Sputnik V declanșează producerea de anticorpi și celule imune care vizează coronavirusul SARS-CoV-2 și pot ajuta la protejarea împotriva COVID-19.

EMA va evalua datele pe măsură ce acestea devin disponibile pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile. Revizuirea continuă va continua până când vor fi disponibile suficiente dovezi pentru aprobarea cererii oficiale de autorizare a introducerii pe piața Europeană.

EMA va evalua conformitatea Sputnik V cu standardele obișnuite ale UE privind eficacitatea, siguranța și calitatea. Deși EMA nu poate prezice termenele generale, evaluarea unei eventuale cereri ar trebui să dureze mai puțin decât în mod normal, din cauza activității desfășurate în timpul revizuirii în curs.

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

EMA va comunica în continuare după depunerea cererii de autorizație de introducere pe piață pentru vaccin.

Se așteaptă ca vaccinul să funcționeze?

Sputnik V este activează  prin pregătirea organismului uman să se apere împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2. Acest virus foloseste proteine pe suprafata sa exterioara, numite proteine spike, pentru a intra in celulele organismului si pentru a provoca COVID-19.

Sputnik V este format din două virusuri diferite aparținând familiei adenovirusului, Ad26 și Ad5. Aceste adenovirusuri au fost modificate pentru a conține gena ce produce sars-CoV-2 spike proteine; nu se pot reproduce în organism și nu provoacă boli. Cele două adenovirusuri sunt administrate separat: Ad26 este utilizat în prima doză, iar Ad5 este utilizat în a doua pentru a stimula efectul vaccinului.

Odată ce a fost administrat, vaccinul se agată de gena SARS-CoV-2 prezentă in organism. Celulele vor folosi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce mijloace naturale de apărare – anticorpi și celule T – împotriva acestei proteine.

Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike  și va fi pregătit să-l atace: anticorpii și celulele T pot lucra împreună pentru a ucide virusul, pentru a preveni intrarea acestuia în celulele organismului și pentru a distruge celulele infectate, ajutând astfel la protejarea împotriva COVID-19.

 

Comunicatul oficial EMA AICI

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } );