Criză socială de proporti în Ecuador după un împrumut de la FMI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Protestele violente obligă guvernul Ecuadorului să părăsească capitala Quito.

Producția de petrol a lovit în timp ce grupurile indigene s-au raliat împotriva suspendării subvențiilor pentru combustibil

Guvernul Ecuadorului a deconectat din capitala din Quito spre orașul de coastă Guayaquil, după cinci zile de  proteste violente pentru creșterea prețurilor la combustibil, în care manifestanții au jefuit depozite, au forțat închiderea instalațiilor de petrol și au luat cu asalt congresul înainte de a fi izgonite.
Cel puțin o persoană a murit în cea mai gravă violență a țării în ani și aproape 500 au fost arestați. Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat tinerilor mascați care au dat foc unui transportor de personal blindat și împingându-l într-o râpă. Activiști indigeni cu bastoane s-au luptat cu luptele cu poliția, care a răspuns cu gaze lacrimogene.
Președintele Lenín Moreno a dat vina pe haosul predecesorului său stânga Rafael Correa, despre care susține că este susținut de  Nicolás Maduro , președintele Venezuelei.
„Ei sunt cei care se află în spatele acestei tentative de lovitură de stat și folosesc și manipulează unele sectoare autohtone”, a declarat Moreno, într-o adresă televizată, luni, din redutul de coastă al guvernului, unde a fost flancat de alama militară de top.
Șapte țări latino-americane – inclusiv Brazilia, Argentina și vecinii din Ecuador și Peru și Columbia – au emis o declarație arătând cu degetul către domnul Maduro, acuzându-l că a încercat „să extindă liniile directoare ale guvernului său dezastruos în țările democratice ale regiunii”.
Domnul Moreno, cândva un aliat al dlui Correa, dar acum inamicul său jurat, a declarat că nu se va retrage din controversata decizie de a restrânge  subvențiile la combustibil – un element al ofertei guvernului ecuadorian de a menține programul său de creditare FMI de 4,2 miliarde de dolari.
Președintele a anunțat decizia săptămâna trecută, spunând că va economisi statul 1,3 miliarde de dolari pe an. Peste noapte, prețurile la benzină au crescut brusc, iar prețul motorinei s-a dublat, determinând vânzătorii să crească prețurile la produsele alimentare.
Reacțiunea împotriva măsurii a fost inițial condusă de șoferii de taxi, dar de atunci au ajuns la un armistițiu cu guvernul, care a impus o stare de urgență în toată țara. Săptămâna aceasta activiștii indigeni au preluat cauza, lăsând satele andine îndepărtate și teritoriile junglei să marșeze pe Quito.

Puternica federație autohtonă CONAIE a declarat că membrii săi vor rămâne pe stradă până la repunerea subvențiilor și că se vor alătura unei greve generale planificate pentru miercuri.
Jaime Vargas, președintele CONAIE, a declarat că 20.000 de protestatari vor fi în Capitală până atunci. Federația a avertizat că ofițerii militari și de poliție care intră în așezări indigene „vor fi reținuți și supuși justiției autohtone”. „Următoarele 48 de ore vor fi critice, nu doar pentru retragerea subvenției pentru combustibil, ci și pentru viitorul lui Moreno”, a declarat Nicholas Watson, directorul general al consultanței Teneo.
„Dacă zilele următoare se termină în impas, un fel de dialog, care poate fi sponsorizat de Biserica Catolică, ar putea deveni un scenariu mai realist.” Protestele indigene nu sunt prea mici în Ecuador . Cea mai mare parte a populației de 17 milioane de țări își urmărește descendența în epoca precolombiană și au dus campanii de succes pentru a opri multinaționalele străine să exploateze bogățiile minerale.
În 2000, CONAIE și-a unit forțele militare pentru a elimina președintele țării, declanșând una dintre cele mai aglomerate perioade din istoria ecuatoriană. Cinci ani mai târziu, protestele masive de pe stradă au obligat un alt președinte să fugă cu elicopterul.
Doar odată cu alegerea domnului Correa în 2006, Ecuadorul a restabilit stabilitatea. S-a ridicat la putere pe „valul roz” din America Latină a liderilor de stânga inspirați de Hugo Chávez în Venezuela. În timp ce aducea calm, el a părăsit și țara puternic îndatorată în China.
Domnul Moreno, limitat la un scaun cu rotile de când a fost împușcat în timpul unui jaf, a reușit domnul Correa în 2017 și a început să-și dezvăluie moștenirea din stânga. Domnul Correa, care locuiește în exil în Belgia, l-a calificat pe președinte „un trădător”.
În cadrul transferului către centru, domnul Moreno s-a îndreptat către FMI,  împrumutând 4,2 miliarde de dolari ca parte a unui plan global de 10,2 miliarde de dolari care implică alți creditori multilaterali.
FMI solicită Ecuadorului să-și transforme deficitul fiscal într-un excedent până anul viitor și să reducă datoriile. În timp ce programul a mers fără probleme, acum se confruntă cu cel mai mare test al său. „Mai devreme sau mai târziu, Ecuador a trebuit să muște glonțul”, a declarat Ramiro Crespo, un manager de fonduri ecuadoreene și șeful Analiticii Investiții din Quito.
Având în vedere neplăcerile Argentinei și aproape sigur că Buenos Aires va renegocia pachetul de salvare FMI de 57 miliarde de dolari, analiștii monitorizează îndeaproape criza din Ecuador, singura altă țară din America de Sud cu un program de creditare FMI în vigoare.
Fondul l-a susținut pe dl Moreno, dar CONAIE a fost clar: „Lupta noastră este să scoatem FMI din Ecuador”, a spus aceasta săptămână

Protestele au lovit producția de petrol. Petroamazonas, de stat, a suspendat operațiunile pe trei câmpuri petroliere din Amazon, după ce au fost preluate de „persoane neafiliate operațiunii”, a declarat ministerul energiei.
Acesta a avertizat că întreruperea ar putea costa țării 165.000 de barili de brut pe zi – aproape o treime din producția națională. Ecuador reprezintă aproximativ 0,5% din producția globală de petrol.
Pe măsură ce protestele s-au declanșat în Quito, Organizația Statelor Americane și-a aruncat greutatea în spatele președintelui și a condamnat violența. “Răpirea personalului militar și polițist este total inacceptabilă, la fel ca distrugerea și jefuirea bunurilor publice, arderea mașinilor de patrulare și atacurile pe ambulanțe”, a spus acesta.
Guvernul american a declarat că monitorizează evoluția, în timp ce în Venezuela, liderul opoziției, Juan Guaidó, a învinuit „un grup finanțat de complicii lui Maduro” pentru agitarea nemulțumirilor. Guvernul columbian și-a îndemnat cetățenii din Ecuador să se aprovizioneze cu alimente și apă.
Din Belgia, dl Correa a tweetat un videoclip, descriind guvernul Moreno drept „o dictatură” și solicitând alegeri noi: „Am făcut o greșeală cu Moreno, cea mai mare fraudă din vremurile noastre.”

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More