Pro integrare

Cum deschizi un cont bancar în UK. Ghid pas cu pas

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Deschiderea unui cont bancar în UK se află, cu siguranță, pe lista priorităților principale pentru orice nou venit care are intenția să se stabilească aici, cel puțin pe termen mediu.

De ce ai nevoie de un cont bancar în UK

Majoritatea angajatorilor din Marea Britanie preferă să își plătească angajații prin transfer bancar. E esențial așadar să ai – cât mai curând – un cont bancar în care să-ți intre salariul.

Poți folosi același cont pentru transferuri internaționale sau plata facturilor curente.

Cum poate influența Credit Score-ul deschiderea unui cont bancar în UK

Credit Score-ul tău (despre care poți citi AICI) reprezintă nota de încredere pe care băncile o au în relația cu tine. Cu cât acest scor este mai mare, cu atât încrederea băncilor crește, iar tu vei beneficia de anumite avantaje precum acordarea unor credite mari sau obținerea unor dobânzi și taxe preferențiale pentru conturile bancare.

Presupunând că abia ai ajuns pe tărâmul Marii Britanii, istoricul tău în relația cu băncile britanice este inexistent.

Lipsa existenței unui Credit Score poate avea efecte similare cu deținerea unui scor de credit scăzut, sau chiar negativ. Tocmai din acest motiv băncile din UK vor fi la început precaute și îți vor pune la dispoziție un pachet simplu numit “Basic Bank Account”.

În acest cont poți primi plata salariilor. De asemenea îl poți folosi la cumpărături în magazine sau online. Singurul dezavantaj – comparativ cu conturi bancare mai complexe – e acela că nu vei avea acces la “overdraft” – ceea ce înseamnă că nu te vei putea împrumuta de la bancă, mai precis nu vei putea extrage de pe card mai mulți bani decât ai cont.

Ce acte îți trebuie pentru deschiderea unui cont bancar în UK

Cele mai multe bănci îți vor solicita următoarele documente:

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Facturile de telefonie mobilă NU sunt acceptate ca dovadă de adresă!

Când ai ales o bancă vizitează-le website-ul oficial și informează-te exact ce documente ai nevoie să prezinți la deschiderea contului Basic. Mai ai varianta să mergi personal la o sucursală a bancii și să întrebi la fața locului…

Care bănci acceptă să deschidă conturi bancare imigranților

În principiu toate băncile! Însă unele dintre ele văd potențial în numărul mare de persoane mutate proaspăt în UK. Așa că se străduiesc să vină în întâmpinarea lor oferindu-le proceduri simplificate pentru deschiderea unui cont bancar.

Iată două pachete care îți pot fi de ajutor dacă abia ai aterizat pe tărâm britanic și intenționezi să rămâi aici, cel puțin o perioadă:

Contul “New to the UK” oferit de către Barclays

Acest cont este special destinat imigranților și îți oferă acces la un card de debit, retrageri zilnice de la bancomat de maxim £300, suport online și telefonic.

Pentru a deschide un astfel de cont vei avea nevoie de ID (document de identitate) și de “proof of address”, care poate consta într-un extras bancar din România.

HSBC Basic Account

Cunoscut în trecut drept “Passport Account”, acest pachet oferă noilor veniți în UK un card de debit Visa și beneficii similare celor oferite de Barclays.

La deschiderea contului, HSBC îți va cere, însă, dovada unei adrese de reședință în Marea Britanie.

Băncile tradiționale vs. Băncile online

Este adevărat că în UK – ca și în întreaga lume – băncile tradiționale, cum ar fi Barclays, Royal Bank of Scotland, HSBC etc., au început să piardă teren în fața noului val de bănci online, care oferă utilizatorilor rate mai convenabile de schimb și taxe de administrare mici (sau chiar inexistente).

Colaborarea cu o bancă tradițională – adică o bancă a cărei sucursale (clădiri) le vezi în orașe – te poate ajuta să obții în timp un scor de credit pozitiv. Dacă optezi pentru o bancă online, lucrurile nu stau așa.

Alegerea depinde foarte mult de planurile pe care tu le ai pentru viitor. Dacă plănuiești să rămâi în UK pe termen lung, poate chiar să-ți cumperi o casă aici cândva, ar fi bine să deschizi un cont la o bancă tradițională, care să îți deschidă calea spre un credit imobiliar.

Însă dacă ai venit aici pentru un job sezonier, deschiderea unui cont bancar online e mai mult decât suficientă. E cei mai simplă și rapidă variantă.

Cum poți deschide un cont bancar în UK dacă nu ai dovadă de adresă?

Lipsa dovezii unei adrese de reședință în UK este principalul motiv pentru care românilor le este dificil să își deschidă un cont bancar la sosirea în Marea Britanie.

Dacă ești unul dintre ei, e bine să știi că ai soluții! Folosește serviciile băncilor online. După ce deschizi contul cu ajutorul aplicației descărcate pe telefonul mobil, vei primi acasă un card cu care vei putea plăti atât online, cat și offline, în magazine ori la ATM-uri (bancomate).

Contul bancar Monese

Monese este una dintre băncile online despre care aminteam mai sus. Practic, este o instituție financiară care oferă utilizatorilor servicii bancare pe internet.

Deși nu are un sediu fizic la care te poți prezenta pentru a discuta cu un reprezentant față-către-față, Monese este autorizată de către UK Financial Conduct Authority.

E foarte ușor să deschideți un cont bancar și chiar să transferați bani în România prin intermediul lor.

Cum îți pot deschide un cont bancar la Monese de pe telefon

Deschiderea contului este gratuită. Beneficii:

 • Vei primi un card de debit contactless
 • Vei putea scoate de la bancomat maxim £200 / lună, fără comision
 • Transferuri fără comision în valută către alte conturi Monese
 • Plăți în valută de maxim £2,000, fără comision. Exemplu: vei putea plăti cu cardul Monese în România fără a plăti comisionul de conversie valutară din lire sterline în lei

Iată cum deschizi contul propriu-zis. Asigură-te că ai la îndemână un telefon mobil, un număr de telefon activ și o adresă de e-mail.

Ghid PAS-cu-PAS pentru deschiderea contului și obținerea cardului Monese

1. Pentru început, apasă AICISau intră în AppStore / PlayStore și descarcă aplicația “Monese – Mobile Money Account“.

2. Apasă butonul albastru “Open free account

3. Introdu adresa de email și, în cazul în care câmpul “Where do you live?” nu a fost completat automat, selectează din listă “United Kingdom”.

4. La secțiunea “Invite code” introdu: DANI4139

5. Introdu parola cu care te vei loga în aplicație. Aceasta trebuie să fie formată din cinci cifre și este extrem de important să nu o uiți

6. Aplicația iți va cere acum să confirmi parola introdusă anterior

7. Introdu numărul tău de telefon din UK și apasă butonul “Verify number”

8. Aplicația va genera un cod format din patru cifre pe care îl vei primi prin SMS. Introdu codul pentru a merge mai departe.

Dacă nu ai primit codul prin SMS, apasă “Resend code”

9. Selectează “GBP account” – vei avea un cont în moneda locală, respectiv lira sterlină

10. Completează datele solicitate și apasă butonul “Next”:

 • Cod poștal
 • Numărul casei
 • Strada
 • Orașul

11. Va trebui acum să  îți confirm identitatea printr-un document oficial. În funcție de ce ai la îndemână, alege între pașaport,  permis de conducere, carte de identitate sau permis de ședere

12. Selectează țara emitentă a documentului de identitate și oferă aplicației acces la camera foto a telefonului

13. Pentru acest pas asigură-te că ai documentul la îndemână, pentru că va trebui să îl încadrezi în pătrățelul indicat și să îl fotografiezi

14. Dacă poza este suficient de bună, iar datele tale pot fi citite cu ușurință, apasă butonul albastru și mergi mai departe

15. Dacă nu ai făcut o fotografie clară și ți se cere una mai bună, repetă pașii 13 și 14 cu partea de verso a documentului

16. Aplicația va procesa documentele. Acest proces poate dura câteva minute, însă vei fi notificat atunci când poți trece la pasul următor

17. Pentru acest pas va trebui să înregistrezi un scurt video cu tine însuți. Aplicația îți va cere să îți miști capul în stânga sau dreapta și să citești cu voce tare trei numere.

Apasă “I’m ready” când ești gata să înregistrezi filmulețul.

Asigură-te că ai o lumină bună pentru ca filmulețul să fie aprobat mai rapid.

18. Dacă ești mulțumit de rezultat, apasă butonul albastru “Submit video”; în caz contrar, selectează “Retake video” pentru a înregistra un nou filmuleț

19. La fel ca și în cazul imaginilor cu documentul de identitate, va dura câteva minute pentru ca filmulețul să se încarce și să fie aprobat.

20. Odată aprobat, va trebui sa alegi tipul contului bancar Monese pe care vrei să îl utilizezi. Ai de ales între:

 • Simple – 0£ / lună
 • Classic – 4,95£ / lună
 • Premium – 14,95£ / lună

Alege planul gratuit – “Simple”.

Numai dacă știi că vei scoate de la bancomate mai mult de £800 / lună, ai nevoie de planul “Premium”.

Asta este tot. Noul tău cont bancar a fost creat cu succes!

Cum intri în posesia cardului Monese

Dacă pentru a deschide contul ai avut nevoie doar de telefonul mobil, lucrurile stau la fel și în cazul obținerii cardului tău.

Tot ce trebuie să faci pentru a-l primi este să intri in aplicația Monese de pe telefon, să apeși pe tab-ul “Card” – din partea de jos a ecranului – și să îl comanzi.

Asigură-te că adresa este corectă și confirmă comanda. Când comanzi primul card de debit, Monese nu percepe nicio taxa de emitere sau livrare.

În mod normal, ar trebui să primești cardul la adresa indicată de tine, în aproximativ două săptămâni. Când îl primești, deschide aplicația Monese de pe telefonul mobil și apasă pe tab-ul “Card” pentru a activa contul.

Codul de activare este format din patru cifre și îl vei primi în plic, odată cu cardul.

Din momentul respectiv contul tău bancar online va fi activ. Îl poți folosi cu încredere atât în UK cât și în România.

Poți primi salariul în contul online deschis la Monese?

Răspunsul este DA!

Tot ce trebuie să faci este să îi oferi angajatorului tău sort code-ul și numărul de cont Monese. Pentru a intra în posesia acestor coduri, intră în aplicația Monese de pe telefon, iar din meniul principal apasă butonul “Add money”, apoi selectează opțiunea “Receive Salary”.

De aici îi poți trimite angajatorului tău datele tale de cont, prin email.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost de ajutor și că te bucuri de noul tău cont bancar în UK.

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...