Pro integrare

De ce a pierdut USR PLUS alegerile?

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Înainte de toate trebuie să precizăm faptul că rezultatele alegerilor sunt un dezastru. Când acum 4 ani USR lua 9%, între timp, cei de la PLUS s-au format și  alăturat USR, iar după 4 ani, împreună au ajuns la doar 15%, cu un număr de votanți cu cca. 200.000 mai mulți acum față de 2016, dar cu vreo 400.000 mai puțini ca la prezidențiale, față de europarlamentare nici nu mai discutăm.

De ce aceste rezultate?

În primul rând demobilizarea membrilor, principala forță și cândva diferențiatorul față de celelalte partide.
Motivele principale: scandalurile interne, taberele care efectiv s-au canibalizat, orgoliile prea mari. Spunem că suntem toleranți, dar eu am dubii. Față de critică numai toleranți nu am fost, fie că vorbim de articolele care nu ne erau prielnice (ex. RiseProject și avalanșa de comentarii), fie că vorbim de alți alegători (mai mereu superiori, de ex. față de votanții PSD), fie că vorbim de părerile divergente din partid. Mda, este mai simplu să critici, decât să educi sau să explici. Știu, nu avem răbdare sau nu e treaba noastră. Oare?

Oameni noi, meritocrație, toleranța, “partid pentru toți” sunt doar câteva.
Da, am avut și încă mai avem colegi care au fost în alte partide, deci numai “oameni noi în politică” nu sunt. Personal nu am o problemă cu asta, dar alegătorul posibil să se scârbească de “una zicem și alta facem”, și are dreptate.

Așa a fost mereu, așa va fi, nu văd cum se poate schimba asta. 90% dintre alegători votează sentimental. Felicitări ție dacă ești în cei 10%, eu de prea puține ori am fost. Bine asta nu înseamnă că e un vot greșit, ci doar că suntem ghidați de percepții și votăm persoane cu care ne identificăm, cu care ne asemănăm, de unde și “a reprezenta”. Putem vota reprezentanți altfel decât noi? Da, percepția este greșită, dar asta vedem în general după ce facem alegerea, doar în timp, după un anumit timp. Democrația înseamnă alegeri, nu concurs. Meritocrație este când se elimină numirile politice, dar acum vorbim de alegeri.

Cu definiția asta suntem de acord. O clamăm, dar o și aplicăm? Toleranță și acceptare ar trebui să fie și față de cei care scriu greșit gramatical (da, e mult mai simplu să spui cuiva că este prost, decât să îl educi), acceptare față de cei care “pupă moaște” – e fix treaba lor ce fac (nu vorbim de nerespectarea regulilor în pandemie, aici e treaba autorităților, nu noi facem dreptate), iar credința este ceva intim, nu este politică.

Oare chiar știe USR PLUS să ii asculte pe Leana sau pe Gigel? Vorbesc acestia pe limba lor sau nu vor să facă asta, din care motiv? Ipocrizie? Ignoranta? Se cred cei din USR PLUS superiori cuiva iar oricine nu gandeste ca ei reprezinta “dusmanul”?

Sigur în perioadă de pandemie interesul pentru politică scade, mobilizarea la fel. Sunt factori externi care nu țin de partide, sau prea puțin. Au fost probleme la votul prin corespondență, limitarea accesului la vot a celor care au votat în diaspora, a celor aflați în izolare. Lucruri ce trebuie îmbunătățite din Parlament, ceea ce sunt sigură că aleșii USR PLUS vor face, sper doar să aibă susținere.

 

 

 

Înainte ca USR PLUS să  întrebe ce vor alegătorii trebuie să știe cine sunt ei.
Cetățenii vor adevărul, nu construcții false, de asta s-au săturat.

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } );