Romanii din afara granitelor

Deplasările cu produse de origine animală, alimente sau plante

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Transportul în UE al produselor de origine animală, alimentelor sau plantelor

În cazul în care călătoriți în UE puteți transporta produse din carne sau lapte, atâta timp cât sunt destinate consumului propriu. Acest lucru se aplică și pentru plante și produse vegetale – flori, fructe, legume – dacă acestea au crescut în UE și nu au dăunători sau boli.

În acest context, când spunem UE ne referim la cele 27 de state membre + Andorra, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, San Marino, Elveția și Regatul Unit.

Trebuie să respectați aceste reguli și când transportați în bagaje produse din carne și lapte ori produse vegetale, sau când le comandați online și vă sunt trimise acasă prin poștă.

În cazul în care apar boli la animale sau focare de dăunători, se pot aplica restricții în ceea ce privește tipul și cantitatea de produse pe care aveți voie să le transportați.

Reguli speciale pentru Insulele Feroe și Groenlanda

Dacă veniți din Insulele Feroe sau Groenlanda, aveți voie să transportați cantități mici de produse din carne sau lapte pentru consumul propriu. Nu există restricții cantitative pentru pește sau produse din pește.

Produsul Cantitatea pe persoană Restricții suplimentare
Carne sau produse din carne 10 kg Nu
Lapte sau produse lactate 10 kg Nu
Miere, ouă și produse pe bază de ouă 10 kg Nu
Melci 10 kg Nu
Bivalve vii (midii, stridii) 10 kg Nu

Excepții – laptele (praf) și alimentele pentru sugari, alimentele necesare din motive medicale și hrana specială pentru animale de companie

Puteți transporta o cantitate limitată (mai puțin de 10 kg) de lapte praf și alimente pentru sugari, alimente necesare din motive medicale sau hrană specială pentru animale de companie, atâta timp cât:

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP
  • produsul nu trebuie să fie ținut la frigider înainte de utilizare
  • produsul se află într-un ambalaj pe care poate fi identificată marca comercială
  • produsul este sigilat, cu excepția cazului în care se află în curs de utilizare

Reguli când veniți dintr-o țară din afara UE

În cazul în care călătoriți în UE dinspre o țară terță, nu aveți voie să transportați niciun fel de produse din carne sau lapte. Vi se permite, totuși, să aduceți o cantitate limitată de fructe și legume, ouă, produse pe bază de ouă și miere. În plus, sunt autorizate cantități mici de pește sau produse din pește.

Produsul Cantitatea pe persoană Restricții suplimentare
Produse din pește proaspăt eviscerat și produse preparate sau procesate 20 kg sau 1 pește de maximum 20 kg
Produse din pește provenind din Insulele Feroe sau Groenlanda
Produse provenind din Insulele Feroe sau Groenlanda, cu excepția produselor vegetale pentru plantare și a produselor din pește Cantitatea combinată nu trebuie să depășească limita de 10 kg
Plante sau produse vegetale, inclusiv flori tăiate Un certificat fitosanitar (referitor la sănătatea plantelor) este necesar pentru a atesta faptul că produsul este lipsit de dăunători
Lapte praf și alimente pentru sugari și alimente speciale necesare din motive medicale Maximum 2 kg
  • produsele nu trebuie ținute la frigider înainte de a fi deschise
  • produsele se află în ambalaje de marcă și au fost destinate vânzării directe către consumatorul final
  • produsele sunt sigilate, cu excepția cazului în care se află în curs de utilizare
Alimente pentru animale de companie necesare din motive de sănătate Maximum 2 kg
  • produsele sunt pentru animalul de companie al pasagerului
  • au o durată lungă de conservare (nu necesită răcire)
  • produsele se află în ambalaje de marcă și sunt destinate vânzării directe către consumatorul final
  • produsele sunt sigilate, cu excepția cazului în care se află în curs de utilizare
Produse diferite de cele descrise mai sus, care nu conțin carne sau lapte (de exemplu, miere) 2 kg Nu

Controale la intrarea în UE

Când intrați în UE este posibil să faceți obiectul unor controale oficiale efectuate de autorități. Dacă transportați produse din carne sau lapte pe care nu le-ați declarat, acestea vor fi confiscate și distruse. În plus, s-ar putea să vi se aplice o amendă sau chiar să vi se deschidă un dosar penal.

Alte plante și produse de origine animală

Puteți transporta produse de origine animală când călătoriți în UE. Totuși, majoritatea țărilor au reguli stricte cu privire la transportul de animale sau plante aflate în pericol sau de produse derivate din acestea și, în unele cazuri, veți avea nevoie de o autorizație. De exemplu, puteți transporta numai 125 g de caviar de sturion; dacă depășiți această cantitate, veți avea nevoie de autorizație.

Pentru informații suplimentare despre diverse specii, consultați baza de date a UE privind comerțul cu specii ale florei și faunei sălbatice. De asemenea, puteți contacta autoritatea CITES din țara dumneavoastră pentru a afla dacă aveți nevoie de autorizație pentru a transporta o anumită specie.

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } ); UA-211295030