Pro integrare

Deputaţi PAS au sesizat CC privind declararea stării de urgenţă: S-a încălcat procedura

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

 „Dincolo de faptul că această aşa-numită stare de urgenţă este un fake clasic – lucru recunoscut şi de cei care au coordonat luarea acestei decizii – la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât şi a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituţionale şi legale”, scrie Sergiu Litvinenco pe o reţea de socializare.

Potrivit deputatului, la declararea stării de urgenţă s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. „Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgenţă, având în vedere că este unul în exerciţiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea adopta o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgenţă nu putea veni de la deputaţi, ci exclusiv de la Guvern sau preşedintele ţării”, argumentează Sergiu Litvinenco.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Deputatul este de părerea că „ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Şor – Guvernul nu a adoptat „o iniţiativă legislativă”, ci doar a făcut „o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputaţi – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esenţa. Prin propunerea de a institui stare de urgenţă se are în vedere anume adoptarea proiectului de hotărâre a Parlamentului privind declararea stării de urgenţă incluzând măsurile obligatorii potrivit legii, şi nicidecum altceva”.

Parlamentul a declarat stare de urgenţă la nivel naţional pentru o perioadă de două luni, până la sfârşitul lunii mai. Mai devreme şi deputatul Octavian Ţîcu a sesizat Curtea Constituţională, cerând ca hotărârea Guvernului din 30 martie, cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă, şi hotărârea Parlamentului din 31 martie, privind declararea stării de urgenţă, să fie declarate neconstituţionale. Potrivit parlamentarului, atât hotărârea executivului, cât şi cea a legislativului nu sunt constituţionale, pentru că starea de urgenţă poate fi propusă doar de preşedinţie sau de Guvern, însă nu unul cu atribuţii limitate, cum este actualul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...