Pro integrare

Diaspora – Votul prin corespondență, eroare sau nu, mergem doar înainte, haideți la VOT și ne certăm după!

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

PIUA!

#Hailavot cu calm

O poveste adevărată despre votul prin corespondență

M-am înscris la #votprincorespondență pentru runda de #alegeriparlamentare2020 chiar din prima zi când au fost deschise înscrierile. Când a fost asta? Ați ghicit corect, 1 aprilie 2020, acum mai bine de 8 luni. Sunt fericitul posesor al cererii de înscriere numărul 1.

M-am implicat, alături de un mic grup de asociații și români din străinătate, pentru promovarea votului prin corespondență și simplificarea înscrierii la vot. Implicarea a început din aprilie 2020 și ne propuneam ca în 22 septembrie 2020, ultima zi în care se putea înscrie cetățenii, să avem cât mai mulți înscriși.

Din aprilie și până la sfârșitul lui august, interesul pentru înscrieri al românilor din străinătate a fost foarte modest. Chiar dacă AEP, MAE și Poșta Română începuseră informarea pe această temă, românii din străinătate aveau alte priorități. De asemenea, partidele prezente în diaspora nu păreau din cale afară de interesate ca românii să voteze prin corespondență.

Întrucât se apropia 22 sepembrie și erau doar câteva mii de români înscriși și deoarece legea pentru organizarea alegerilor parlamentare necesita îmbunătățiri, USR, PNL și PSD au modificat, de comun acord, legea. S-au permis, după modificare, înscrieri la votul prin corespondență până la 22 octombrie, adică cu 45 de zile înainte de alegeri. Doar așa s-a putut atinge cifra de 39.000 de înscrieri la votul prin corespondență la #alegeriparlamentare2020 .

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Avantajul înscrierii mai lungi avea însă și un dezavantaj: perioada în care plicurile trebuiau să parcurgă drumul din țară la alegător și înapoi se scurta. Deoarece e perioadă de pandemie, toate poștele se mișcă mai greu. Poșta Română se mișcă și ea mai greu decât de obicei. De aceea, am recomandat trimiterea voturilor la misunile diplomatice. Costa o sumă modică, dar timpul de parcurgere era mult mai mic.

Citeste si:  Anglia - Boris Johnson este pozitiv la testul coronavirus: „Continuu să conduc țara!”

În Elveția, deși plicurile au ajuns relativ târziu (între 18 și 30 noiembrie 2020), mahjoritatea dintre cei care au trimis votul la ambasadă au vaut votul validat. Cei care au trimis în România au avut în mare parte votul invalidat pentru că plicul nu a ajuns la timp.

1.) Plicul invalidat nu îngrădește dreptul de a vota. Persoanele cu plicul invalidat se pot duce la secție și votează normal.

2.) Există o probabilitate mare ca plicurile invalidate să ajungă la destinație în următoarele săptămâni. Prea tărziu pentru vot, caz în care revenim la punctu 1.). Și, dacă e așa, suspiciunile de fraudă sunt totaal nefondate.

Deci: nu avem indicii de fraudă. Organizarea se poate îmbunătăți, dar voturile nu sunt pierdute. Dacă vreți să faceți ceva constructiv, mergeți mâine la vot. Voturile exprimate contează.

Sunt obosit după o zi întreagă de observare a votului. Obiectiv vorbind, nu văd indicii de fraudă. Vă zic #hailavot și discutăm la rece, după alegeri, ce putem face mai bine.

Votăm cu bine și nădejde pentru un rezultat respectabil mâine.

Cc: Andrei Vacaru, Septimius Parvu, Autoritatea Electorală Permanentă, Compania Naţională Poşta Română, Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

- Comunitatea Diaspora -

Sursa: Mihnea Mihai

- Advertisement -

Comentarii
Loading...