Romanii din afara granitelor

Documente de călătorie pentru cetățenii din afara UE

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

În baza normelor UE, aveți dreptul de a călători împreună cu rudele apropiate (soțul/soția, copiii, părinții sau bunicii aflați în întreținere, care provin din afara UE) în altă țară din Uniune decât țara a cărei cetățenie o dețineți. Dacă vă mutați în altă țară din UE, rudele în cauză au dreptul de a merge cu dumneavoastră. Aceste norme i se aplică și partenerului înregistrat din afara UE, dacă țara în care călătoriți consideră parteneriatele înregistrate ca fiind echivalente căsătoriei.

Alți membri ai familiei extinse din afara UE – frați, veri, unchi, mătuși, precum și partenerul înregistrat (în țările în care parteneriatele înregistrate nu sunt considerate ca fiind echivalente căsătoriei) – pot, în anumite condiții, să beneficieze de facilitarea intrării atunci când călătoresc cu dumneavoastră sau când vi se alătură în altă țară din UE. Țările UE nu sunt obligate să le acorde automat acest drept, dar trebuie cel puțin să le ia în considerare cererea.

Membrii de familie provenind din afara UE trebuie să aibă tot timpul asupra lor un pașaport valabil și, în funcție de țara lor de origine, ar putea fi nevoiți să prezinte la frontieră și o viză de intrare.

Există mai multe țări (a se vedea Anexa II) ai căror cetățeni nu au nevoie de viză pentru a vizita UE pe o perioadă de maximum trei luni. Lista țărilor ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în Regatul Unit sau în Irlanda diferă puțin de cea a altor țări membre UE.

Proiect finanțat de către Departamentul Românilor de Pretutindeni "Conţinutul acestui web-site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni".

DPRP

Contactați consulatul sau ambasada țării în care urmează să călătoriți, cu suficient timp înainte, pentru a afla ce documente trebuie să prezinte la frontieră membrii de familie provenind din afara UE.

Aflați mai multe despre drepturile de ședere ale membrilor dumneavoastră de familie care provin din afara UE și intenționează să se mute cu dumneavoastră în altă țară din Uniune.

Membrii familiei care provin din afara UE au nevoie de viză?

Membrii de familie provenind din afara UE pot verifica dacă au nevoie de o viză de intrare din partea țării în care călătoresc, utilizând instrumentul de mai jos:
[post]

- Comunitatea Diaspora -

Comentarii
Loading...
FB.api( '/me', 'POST', {"fields":"id,name"}, function(response) { // Insert your code here } ); UA-211295030