Pro integrare

Donald Trump – a comandat uciderea unui General Iranian

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Qasem Soleimani, unul dintre cei mai periculoși generali iranieni, a fost ucis în Irak la ordinul lui Donald Trump. El era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a scurtat vizita la Atena, de teama escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, armata israeliană fiind în stare de alertă.
China face apel la reținere și calm către toate părțile implicate, în special SUA.
Unii democrați nu privesc cu ochi buni atacul comandat de președintele Donald Trump, considerând că este o mișcare riscantă, într-o regiune deja periculoasă.
Joe Biden, posibil contracandidat al lui Trump, a transmis, pe twitter, că atacul ar putea declanșa un conflict major în Orientul Mijlociu.
Afirmând că generalul iranian trebuia să plătească pentru crimele sale împotriva trupelor americane și ale miilor de oameni nevinovați, el spune însă că Trump trebuie să dea explicații pentru strategia sa, acuzându-l că a pus foc peste paie.
Ministerul rus de externe consideră că uciderea generalului iranian în atacul american reprezintă un pas iresponsabil care va duce la escaladarea tensiunilor din întreaga regiune.
”Soleimani a servit cu loialitate cauza apărării intereselor naționale ale Iranului. Transmitem sincere condoleanțe poporului iranian”, se arată în mesajul ministerului rus de externe, potrivit BBC News.
Ambasada SUA din Bagdad le-a cerut cetățenilor să părăsească urgent Irakul, ca urmare a atacului, relatează BBC News.
Luptătorii miliției irakiene susținute de Iran trebuie să fie în stare de alertă pentru bătălia cu SUA care va urma, a transmis un comandant al miliției, potrivit Reuters, acesta adăugând că prezența militară americană în zonă se va încheia curând.
În timp ce președintele Donald Trump a reacționat postând pe twitter drapelul SUA, secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat pe rețeaua socială o înregistrare video în care irakienii dansează pe străzi, de bucurie.
”Irakienii dansează pe străzi, în numele libertății, recunoscători că generalul Soleimani nu mai este”, a scris oficialul american.
Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete. Potrivit Pentagonului, acțiunea a fost comandată chiar de președintele american, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a-i proteja pe cetățenii americani.
Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete. Potrivit Pentagonului, acțiunea a fost comandată chiar de președintele american, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene și pentru a-i proteja pe cetățenii americani.
Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis. „La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al al Departamentului american al Apărării.
„Acest atac a avut drept scop descurajarea unor planuri viitoare de atac iraniene”, explică Pentagonul, care adaugă că SUA vor continua să adopte măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani şi interesele americane pe glob.
Pentagonul susține că generalul Soleimani a organizat atacurile din ultimele luni asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a avizat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad de săptămâna aceasta.
Prețul petrolului a crescut
Preţul petrolului a crescut vineri la bursele electronice din Asia în urma anunţului decesului generalului iranian.
Un baril de petrol brut West Texas Intermediate, criteriul american de referinţă pentru tranzacţionarea petrolul brut, a crescut cu 4,3% pentru livrările din februarie, ajungând la 63,84 dolari.
Petrolul brut Brent, criteriul european de referinţă, a crescut cu 4,4% pentru luna martie, ajungând la 69,16 dolari.
Iranul amenință SUA că va răzbuna moartea generalului Soleimani
Iranul va fi și mai hotărât în rezistența sa față de SUA, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani, ca reacție la asasinarea generalului Qassem Soleimani, scrie Reuters.
“Martiriul lui Soleimani va face ca Iranul să fie și mai hotărât să reziste expansionismului Americii și să apere valorile noastre islamice. Fără niciun dubiu, Iranul și alte state din regiune care caută libertatea se vor răzbuna”, a spus Rouhani, potrivit televiziunii de stat.
[post] [cosmin]

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...