Felix Stroe, senator, președintele PSD Constanța, Foto: Constanța 100%

Felix Stroe, senator și președintele PSD Constanța, recunoaște că una dintre principalele probleme cu care ne confruntăm cu toții este inflația.

„Fenomen economic complex, determinat de mulți factori – unii dintre ei insuficient decriptați – inflația este predictibilă, în măsura în care acești factori nu își schimbă în mod dramatic dinamica. Prelungirea războiului din Ucraina şi extinderea sancţiunilor asociate generează, însă, incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei.”, spune liderul social-democrat.

Dar, din punctul său de vedere și al partidului, se confirmă că reglementarea prețurilor la energie, măsură pentru care PSD a insistat întreg anul trecut pentru reducerea inflației, a fost corectă.

„PSD a arătat tot timpul că principala cauză a inflației o reprezintă creșterea prețurilor la energie. Iar dacă vrei să rezolvi o problemă trebuie să acționezi asupra cauzelor care au provocat-o. După reglementarea prețurilor la energie, inflația a început să scadă și va continua să scadă, după cum susține și BNR. După ce a intrat în vigoare reglementarea prețurilor la energie, inflația a intrat pe un tendință de scădere, iar prognoza de ieri a BNR este din nou că în trimestrul 3 va coborî sub 10 %. Am arătat de altfel că o cotă de peste 70% din inflație a fost provocată de creștere prețurilor la energie. Scăderea inflației va atrage în timp și scăderea dobânzilor bancare și implicit a ratelor la credite.”, a punctat Felix Stroe.

Acesta subliniază că pe primul plan va rămâne însă și importanţa atragerii fondurilor europene, îndeosebi a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiţionată de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte în implementarea proiectelor, dar este esenţială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, precum şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a impactului contracţionist al şocurilor pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina şi de înăsprirea condiţiilor economice şi financiare pe plan internaţional.

The post Felix Stroe, PSD, anunță scăderea inflației și implicit a ratelor appeared first on .

Diaspora Ro