Forbes: Putin începe instalarea de echipamente pentru a izola Rusia de internetul global

La începutul acestui an, preşedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat legea internetului pentru a proteja infrastructura de comunicaţii a ţării (RuNet) în cazul în care este deconectat de la reţeaua de internet globală, conform motivelor oficiale.
Criticii susţin, însă, că pachetul legislativ deschide posibilitatea construirii unui firewall de genul celui din China comunistă, care să separe Rusia de lumea exterioară.
RuNet urmează să devină operaţional în noiembrie.
Potrivit Forbes, Alexander Zharov, şeful autorităţii de reglementare a comunicaţiilor Roskomnadzor, a confirmat reporterilor că „pe reţelele marilor operatori de telecomunicaţii sunt instalate echipamente”, iar RuNet va începe testarea până la începutul lunii octombrie.
Când a fost introdusă legislaţia, a existat o anumită dezbatere cu privire la funcţionarea în practică a conceptului.
Guvernul susţine că obiectivul său este să facă faţă „ameninţărilor la adresa funcţionării stabile, sigure şi integrale a internetului pe teritoriul rus”, prin centralizarea „reţelei generale de comunicaţii”.
Acest lucru ar funcţiona prin implementarea unui sistem alternativ de domenii pentru ca Rusia să nu polueze reţeaua globală de internet cu trafic local. Providerii sunt obligaţi să respecte arhitectura.
Cu toate acestea, un asemenea zid informatic ar însemna că Rusia poate opri oricând accesul la orice fel de server exterior şi poate tăia fluxul de date de pe acestea în Rusia.
Publicaţia Moscow Times a raportat la acea vreme că “Rusia a efectuat probe la mijlocul anului 2014 pentru a testa răspunsul la posibilitatea deconectării internetului ei de la reţeaua internaţională – iar testele secrete arătau că izolarea internetului rus este posibilă, dar că totul ar deveni din nou online în 30 de minute”.
În ceea ce priveşte această testare a infrastructurii RuNet, numit de specialişti “mod de luptă”, un apelativ ciudat pentru scopul său declarat oficial, Zharov a dat asigurări că totul va fi făcut „cu atenţie”, potrivit rapoartelor mass-media locale, explicând că „vom efectua mai întâi o verificare tehnică – afectează traficul, nu afectează traficul, vom testa toate serviciile….Planul este ca toate aceste testări să fie finalizate până la sfârşitul lunii octombrie”.
Deşi autoritatea de reglementare a dorit să sublinieze că RuNet este doar pentru cazuri în care este atacat sistemul de internet local, există o întrebare evidentă cu privire la persoana care va lua o asemenea decizie şi în ce condiţii.
Mişcările recente ale Rusiei de a închide traficul de date celulare în faţa protestatarilor anti-Putin şi avertismentele guvernului că accesul la reţelele de socializare ar putea fi redus nu au ridicat cota de încredere a cetăţenilor în intenţiile Kremlinului.
Potrivit organizaţiei Freedom On The Net, „libertatea internetului în Rusia a scăzut al şaselea an consecutiv, în urma eforturilor guvernamentale de a bloca aplicaţia populară de mesagerie Telegram şi a numeroase propuneri legislative menite să restricţioneze anonimatul online şi să crească cenzura”.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

[cosmin]

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More