Pro integrare

FOTO Pacienții de la Foișor, mutați vineri noapte în alte unități medicale după ce instituția de Ortopedie a devenit spital COVID-19/ Arafat: Contează orice oră/ Rafila: Corpul medical de la Foișor a fost ignorat. Este periculos pentru că nu țin cont de starea pacienților

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

UPDATE 6: Deputatul USR PLUS, Emanuel Ungureanu, a afirmat că spitalele trebuie să îngrijească toți pacienții, pentru că „nu este în regulă să-i aruncăm în stradă pe unii pentru a face loc altora”, și că ceea ce se întâmplă la Spitalul Foișor este „inacceptabil”, pentru că decizia de a-l transforma în spital COVID-19 trebuia explicată înainte, și nu după ce a început acțiunea, așa cum a făcut Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Raed Arafat explică motivele pentru care a dat ordin să se evacueze peste 100 de pacienți din Spitalul Foișor, în plină noapte, pentru a face loc pacienților cu Covid-19. Această măsură trebuia explicată ÎNAINTE și asumată împreună cu managerul și personalul medico-sanitar. Este inacceptabil acest mod de acționa, inacceptabil”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

UPDATE 5: Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat că ceea ce se întâmplă la Spitalul Foișor este „revoltător” și că a discutat cu medici și cu asistenți medicali care i-au spus că rudele pacienților au fost sunate târziu, chiar și la ora 19.00, să vină să îi ia de la spital.

”Este cât se poate de revoltător, am discutat cu medicii, cu asistenţii medicali din spital, cunosc, m-au sunat aparţinători care erau în drum către Bucureşti, au fost anunţaţi pe seara târziu să vină să-şi ia pacienţii pentru că vor fi externaţi (…) La ora 19:30, toată lumea ştia, erau disperaţi medicii că nu toţi pacienţii aveau numărul de telefon menţionat în foaia de observaţie, nu toţi răspundeau la telefon dintre aparţinători, le-a fost foarte dificil, au fost anunţaţi să externeze tot, să evacueze tot. Abia după intervenţia presei cei din Minister şi domnul Arafat au început să discute cu alte spitale să le facă loc, au încercat şi medicii, ei şi-au dat seama, unii dintre pacienţi pur şi simplu nu puţeau fi externaţi, şi medicii au încercat să ia legătură cu alte unităţi medicale din Bucureşti, nu găseau loc, nu-i primea nimeni, în foarte multe dintre unităţile sanitare din Capitală care au şi secţii de ortopedie, acolo sunt pacienţi Covid, nu mai aveau locuri”, a declarat Vasile Barbu pentru News.ro.UPDATE 4: Secretarul de stat Andrei Baciu a declarat că transferul pacienților de la Spitalul Foișor a început în jurul orei 15.00, dar procesul s-a prelungit. Baciu le-a cerut scuze celor care au suferit în urma acestei acțiuni.

„Transferul pacienţilor a început în jurul orei 15.00, dar procesul s-a prelungit. Îmi cer scuze pacienţilor, familiilor și tuturor celor care au avut de suferit cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte. Situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie. O facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, la Digi 24.

UPDATE 3: Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, a declarat că decizia privind transformarea Spitalului Foișor în unitate COVID-19 a fost luată la prânz, dar că „au fost discuții între managementul spitalului și comandantul acțiunii” și că managerul ar fi „tergiversat” punerea în aplicare a ordinului de evacuare cu aproximativ 2-3 ore.

Horia Tomescu a explicat, într-o intervenție la Digi 24, că vor fi 20 de pacienți transferați către Spitalul Universitar și Spitalul Floreasca și ceilalți 70 de pacienți vor fi externați.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin CirstoveanuUPDATE 2: La Spitalul Foișor a ajuns și un grup de protestatari, pe lângă rudele pacienților. Protestatarii scandează „Criminalii” și au intrat în conflict cu jandarmii.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin CirstoveanuUPDATE 1: Patru dintre pacienții de la Spitalul Foișor vor fi transferați la Spitalul Floreasca, în secția de Ortopedie, a declarat medicul Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca.

„Ştiu de la managerul spitalului că a fost întrebat în jurul orei 15.30-16 de către Centrul Operativ al Ministerului Sănătăţii. Spitalul nostru pregătise 8 locuri, dar la noi nu vor veni decât 4, pacienţi, pentru că am înţeles că este vorba despre 10 pacienţi care vor fi transferaţi în spitalele din Capitală. Nu am informaţii despre ce se va întâmpla cu ceilalţi pacienţi, unde vor fi transferaţi”, a declarat pentru News.ro medicul Bogdan Opriţa.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin CirstoveanuȘtirea inițială: Pacienții de la Spitalul de Ortopedie Foișor au fost mutați vineri noapte în alte unități medicale după ce instituția a devenit spital COVID-19. Mulți dintre pacienți au fost transferați pe targă sau în cărucioare pentru că nu se puteau deplasa independent.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, vineri seară, la Antena 3, că ”orice oră contează”, în timp ce deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că în momentul transferurilor nu s-ar fi ținut cont de opiniile corpului medical, iar procedura ”este periculoasă”.

Raed Arafat, care este și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis că s-a decis vineri, fiind semnat un ordin în acest sens, transformarea Spitalului Foișor în unitate COVID-19, și pentru acest lucru bolnavii internați în spital sunt mutați în această seară la alte unități din București sau sunt externați cei care nu mai au nevoie de îngrijire.

„Situația în unitățile de primiri urgențe este serioasă, pentru că astăzi dimineață a trebuit să trimitem pacienți în alte zone, chiar cu un avion militar”, a declarat Arafat la Antena 3.
Raed Arafat a precizat că Spitalul Foișor are o secție de Terapie Intensivă de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen.

„Abia sub jumătate din secția de terapie intensivă este ocupată, din care 3 sau 4 pacienți care necesită, de fapt, transfer în altă parte de Terapie Intensivă”, a spus Arafat.
Șeful DSU a mai spus că, în această seară, se lucrează pentru conectarea la energie electrică a celui de-al treilea tir de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” și că sunt mulți pacienți în unitățile de primiri urgență.

„Contează orice oră, când noi avem pacienți de terapie intensivă în UPU și continuă să vină pacienți”, a explicat Aradat decizia de a muta de urgență pacienții de la Spitalul Foișor.
Vineri seară, la Antena 3, Alexandru Rafila a catalogat drept ”intolerabil” transferul pacienților de la Spitalul Foișor și a spus că în timpul procedurii nu s-a ținut cont de sfaturile corpului medical al instituției, subliniind că este ”periculos” ca pacienții să fie mutați noaptea, fără respectarea unor proceduri.

Rudele unor pacienți, care au fost chemate pentru a-i prelua acasă pe cei care puteau fi externați, au criticat, la rândul lor, decizia de evacuare într-un termen scurt.

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...