Pro integrare

Germania va intra într-un “Lockdown light”de luni

Cancelarul german Angela Merkel a convenit miercuri împreună cu landurile (județele) instituirea unor noi restricții antiepidemice

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

“Avem nevoie de un efort național”, a declarat cancelara Angela Merkel miercuri seară după consultările cu liderii landurilor federale, apărând rezoluțiile dure convenite în vederea contracarării pandemiei de coronavirus. “Suntem cu toții conștienți de faptul că milioane de oameni au așteptat deliberările noastre cu îngrijorare”, a spus Merkel la începutul conferinței de presă.
Ritmul virusului și răspândirea acestuia sunt deosebit de ridicate. “Dacă rata infecției rămâne la acest nivel, vom ajunge la limitele sistemului în câteva săptămâni”, a spus cancelara. “Trebuie să acționăm chiar acum!” – pentru evitarea unei urgențe naționale acute de sănătate. “Curba de infecții trebuie să se aplatizeze din nou”, a spus Merkel. “Cel mai important instrument pentru a stăvili o pandemie este urmărirea contactelor.”
“Sunt măsuri împovărătoare”, a recunoscut șefa executivului federal, subliniind că acestea au drept obiectiv restabilirea în mare parte a vieții publice în Germania în luna decembrie. Merkel a anunțat că la două săptămâni după intrarea în vigoare a noilor măsuri se va consulta din nou cu landurile federale cu privire la efectele deciziilor, ce ar putea fi modificate, în funcție de evoluția epidemiologică.
“Grupurile de oameni care sărbătoresc în locuri publice, în apartamente și în facilități private sunt inacceptabile, având în vedere situația serioasă din țara noastră. Guvernul federal și landurile federale lucrează împreună pentru asigurarea unor controale sporite”, se arată în documentul convenit.
Noile măsuri vor intra în vigoare începând de luni, 2 noiembrie, cu două zile mai devreme decât se preconizase anterior, fiind valabile până la finele lunii. Este vorba, de fapt, despre un “lockdown” light, anticipat de analiștii marilor cotidiene germane cu acces la surse din anturajul guvernamental – măsuri mai puțin intense decât cele aplicate în primăvară.
În urma reuniunii de criză de miercuri, cancelara federală Angela Merkel și premierii landurilor federale au stabilit miercuri înăsprirea draconică a interdicției de contact între persoane, explicând că “între timp, în mai toate regiunile din Germania, infecțiile cu noul corona virus cunosc o dinamică exponențială”, scrie presa germană.
Pe acest fundal, explică responsabilii politici, se impune “oprirea procesului de infecție prin reducerea semnificativă a numărului de contacte la nivelul populației”. Ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn (Uniunea Creștin-Democrată), a argumentat că măsurile sunt imperios necesare. “Dacă așteptăm până când unitățile de terapie intensivă sunt pline, va fi prea târziu”, a spus oficialul federal miercuri la postul de radio public SWR. Este mai bine să “rupem valul” acum pentru a ține situația sub control din nou spre Crăciun, a precizat Spahn, el însuși infectat cu virusul.
Cancelara Angela Merkel va informa liderii grupurilor parlamentare în legătură cu rezoluțiile convenite, urmând ca mâine să susțină o declarație guvernamentală în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german), dedicată situației epidemiologice din Republica Federală.
Începând de luni, întâlnirile în aer liber sunt permise numai între maximum zece persoane din două gospodării. În plus, populației i se solicită să se abțină de la călătorii private “inutile”. De menționat că această cerință se aplică inclusiv vizitării rudelor.
Restaurantele și barurile vor fi închise pentru vizitatori, însă vor avea permisiunea să vândă mâncare la pachet, la fel cum s-a întâmplat în primăvară, la prima sistare a activității economice și sociale. Cantinele, în schimb, rămân deschise – probabil și pentru a evita situații precum cele din primăvară, când cantinele sociale au întâmpinat dificultăți în alimentarea oamenilor nevoiași, dependenți de hrană gratuită.
De asemenea, guvernul federal și landurile au decis interzicerea în mare măsură a evenimentelor în scopuri de divertisment și de petrecere a timpului liber. Meciurile de fotbal se vor putea desfășura, dar fără spectatori. Teatrele, sălile de concerte, operele se închid și ele din 2 noiembrie până la sfârșitul lunii. Înnoptările în hoteluri, cu excepția situațiilor de urgență, vor fi, de asemenea, interzise. Important de menționat: grădinițele și școlile rămân deschise. Excluderea acestor instituții de pe lista neagră a închiderilor intră în logica evitării unor probleme colaterale, precum imposibilitatea părinților de a munci.
De altfel, toți oamenii care pot lucra de acasă ar trebui să facă acest lucru, autoritățile cerând angajatorilor să faciliteze o tranziție către munca de acasă.
Pe larg in articolul   DW

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Sursa :

- Comunitatea Diaspora -

Sursa: DW

- Advertisement -

Comentarii
Loading...