Pro integrare

Germania – Membrii Diasporei Române top 100 români care excelează în Germania

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Membrii diasporei române de excelență din Germania  în TOP 100 români de pretutindeni – ediția 2020

Proiectul RePatriot, derulat de Fundația Romanian Business Leaders, a prezentat recent Top 100 Români de pretutindeni – 2020, în cadrul celei de-a treia ediții a acestui eveniment.
Topul cuprinde personalități profesionale remarcabile ale diasporei, în cadrul a 10 domenii profesionale: antreprenoriat, management, profesioniști, sănătate, religie, educație, știință, serviciu public și legal, artă și sport.
Realizat pe baza propunerilor prezentate de comunitățile românești din străinătate și misiunile diplomatice din țările respective, topul din acest an a cuprins o cifră record de personalități profesionale ale diasporei din Germania.
Astfel, între cele 100 de personalități selectate din întreaga lume la ediția din acest an, regăsim o impresionantă listă de 23 de personalități profesionale de marcă ale diasporei din Germania :

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

distinsa actriță Alexandra Maria Lara, alături de managerii de top Alexandru Vlad – Selgros Germania și Niculae Cantuniar – Ricoh Germania; prestigioși șefi de clinici precum: Prof. Dr. Horia Sîrbu, Prof. Dr. Pompiliu Piso, Prof. Dr. John Ionescu, Prof. Dr. Șerban Dan Costa, Prof. Dr. Cassian Sitaru; profesorii universitari Cătălina Ștefănescu – Cuntze (statistică), Violeta Dinescu (muzică), Georgeta Auktor Vidican (economie), Hans Christian Maner (istorie) și Daniel Benga (teologie); alături de directorul Bibliotecii Române de la Freiburg, Dr. Mihai Neagu – Basarab și primarii Octavian Ursu (orașul Görlitz), Ștefan Guzu (comuna Ivenack); mari personalități artistice precum muzicienii Cristian Măcelaru (dirijor), Andrei Ioniță (violoncelist) și Laurențiu Dincă (violonist – Berliner Philharmoniker), alături de juriștii Johann Heinz și Monica Bota Moisin, ori Lucian Brujan – senior officer în cadrul Academiei Leopoldina și un distins antrenor sportiv precum Marius Tobă.
Ambasada României la Berlin felicită călduros aceste personalități de înaltă performanță profesională pentru nominalizarea în acest top și consideră că dacă 23 de personalități dintr-un TOP internațional 100 sunt dintr-o singură țară, un astfel de procentaj deosebit de ridicat este de natură să atragă atenția. Menționăm, de asemenea, că la ediția Top-ului din 2019 au fost selectate 14 personalități profesionale din Germania, în timp ce la ediția din 2018 doar două.
Misiunea diplomatică de la Berlin percepe semnalul ediției Top-ului din 2020 ca pe un puternic imbold de a investi în continuare în sprijinirea proiectului pentru dezvoltarea Platformei diasporei academice și a rețelelor profesionale de excelență, inițiativă pe care rezultatele acestui top se sprijină ca pe un element de infrastructură a diasporei România și Germania.

Astfel, faptul că cele mai multe din personalitățile desemnate în acest top sunt și membri ai acestei inițiative de coagulare a diasporei de excelență, ce a fost sprijinită și promovată de Ambasadă mai ales în ultimii ani, ne arată că aceste demersuri merită a fi susținute în continuare. Iar acest demers trebuie ajutat cu atât mai mult cu cât această abordare a fost consolidată în ultimul timp prin parteneriate cu șapte universității de prestigiu din România : Universitățile din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu, Brașov și Alba-Iulia, precum și cu o serie de Institute de cercetare din cadrul Academiei Române sau cu alte instituții aparținând mediilor cultural-științifice din România și Germania .
Proiectul RePatriot, derulat de Fundația Romanian Business Leaders, stimulează cooperarea și reîntoarcerea românilor din diaspora în România, ca premisă a sprijinirii direcției de modernizare și dezvoltare a mediilor profesionale locale și mai cu seamă a mediului antreprenorial.
Inițiativa Platformei diasporei academice și de excelență, derulată în cadrul unui consorțiu partenerial format din membrii diasporei de înaltă specializare profesională, cu sprijinul Ambasadei și al Mitropoliei de la Nürnberg, susține dezvoltarea cooperărilor și a proiectelor pentru transferul de expertiză între diaspora și mediile profesionale și instituționale din România , în condițiile în care aceste cooperări vin să suplinească unele lacune ale zonelor de înaltă expertiză din spațiul românesc, precum și în contextul unui traseu de carieră al specialiștilor din diaspora ce face adesea imposibilă opțiunea pentru o reîntoarcere definitivă în România.
Aceste elemente confirmă, în ansamblul lor, faptul că modelul de structurare al rețelelor profesionale de excelență ale diasporei, propus la Berlin, a devenit un model ce și-a dovedit eficiența și atractivitatea, iar diaspora din Germania poate oferi un exemplu de bune practici, ce poate sta la baza unei multiplicări și în alte spații, fapt dovedit inclusiv de cererile de afiliere primite, mai cu seamă pe parcursul acestui an, din partea unor personalități ale diasporei și din alte țări.
În acest context, Ambasada României la Berlin și inițiativa Platformei diasporei academice și de excelență se simt încurajate să prospecteze noi căi de dezvoltarea a parteneriatelor cu mediile profesionale de vârf din România , inclusiv cu platforma construită de Fundația Romanian Business Leaders și echipa RePatriot.
Calde felicitări tuturor nominalizaților în cadrul acestui TOP 100 români de pretutindeni!

sursa Ambasada României în Republica Federală Germania 

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...