Germania – Taxa pentru biserică – informații și sfaturi

Cele mai importante 10 întrebări despre impozitul pentru biserică

În acest articol lămurim cele mai aprinse discuții privind taxele care sunt oprite direct din salariu în Germania și nu numai.

1. Cine plătește impozitul bisericii?

Impozitul către biserică este, în general, plătit de toți membrii bisericii care își au reședința sau locuința obișnuită în zona bisericii respective. Obligația fiscală a bisericii din Germania este limitată la persoanele fizice care își au reședința în Republica Federală Germania. Prin urmare, străinii sunt supuși impozitului bisericesc dacă aparțin unei biserici de colectare a impozitelor. Pe de altă parte, nemții care își au reședința în străinătate și care locuiesc acolo nu trebuie să plătească impozitul către biserică.

2.Cât costă impozitul bisericii?

Impozitul către biserică este perceput ca o suprataxă pentru impozitul pe salarii, venituri și câștiguri de capital. Cuantumul acestei suprataxe în Baden-Württemberg și Bavaria este de 8 procente din impozitul menționat, iar în toate celelalte state federale este de 9 procente .

3.Cine primește acesti bani încasați din această taxă?

Impozitul pentru biserică se duce la biserica în a cărei zonă este rezident membrul bisericii. De exemplu, dacă un angajat este romano-catolic și locuiește în NRW, contribuțiile se duc la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Dortmund, de care aparține NRW.

4.Există o sumă minimă pentru impozitul bisericii?

Membrii bisericii ar trebui să folosească taxa bisericii pentru a ajuta la finanțarea sarcinilor bisericii respective. Datorită solidarității membrilor într-o biserică, persoanele cu venituri mici ar trebui să aducă și ele o anumită contribuție. Aceasta înseamnă că impozitul bisericesc este perceput ori de câte ori angajatul trebuie să plătească și impozitul pe salariu sau pe venit. Cu toate acestea, dacă opt sau nouă la sută din impozitul pe venit este sub o anumită sumă minimă, aceasta se percepe în schimb. Suma minimă diferă în diferite state federale, cu toate acestea, nu este mai mare de 3,60 euro pe an în orice țară.

5.Când începe și se termină obligația fiscală a bisericii?

Obligația de a plăti impozitul bisericesc începe fie în luna de după mutarea din străinătate în Germania, fie în luna de după intrarea sau reintrarea în biserică. Datoria fiscală a bisericii se încheie atunci când persoana se mută în străinătate, părăsește biserica sau moare membru al bisericii.

6. Cum pot renunța la biserică?

Ieșirea din biserică trebuie să fie declarate autorității competente respective, care este diferit în fiecare Land. În Baden-Württemberg, Bavaria, Hamburg, Mecklenburg-Pomerania Occidentală, Saxonia Inferioară, Renania-Palatinat, Saarland și Saxonia, biroul registrului de la locul de reședință este responsabil, la Berlin, Brandenburg, Hesse, Renania de Nord-Westfalia, Saxonia- Anhalt, Schleswig-Holstein și Turingia, tribunalul districtual, doar la Bremen demisia trebuie declarată cancelariei bisericii.

7. Cum sunt impozitați soții?

Impozitul bisericesc depinde de apartenența personală a unui soț la o biserică, se aplică principiul așa-numitei impozite individuale. Prin urmare, în cazul muncitorilor căsătoriți, trebuie făcută o distincție între căsătoriile de diferite confesiuni și căsătoriile cu aceeași confesiune. În căsătoriile cu aceeași confesiune, impozitul bisericii se stabilește în funcție de traiul în comun.

8. Care sunt liniile pentru căsătoriile interconfesionale?

În căsătoriile de diferite confesiuni, ambii soți sunt membri ai diferitelor biserici de colectare a impozitelor. În cazul evaluării comune, impozitul bisericii se calculează pe baza bazei de evaluare stabilite în comun, valoarea impozitului bisericii este apoi împărțită în mod egal între cele două biserici ale soților.

9. Ce rol joacă impozitul bisericii în calcularea prestațiilor de șomaj?

De la 1 ianuarie 2005, impozitul bisericesc nu mai este luat în considerare la calcularea indemnizației de șomaj. Pentru calcularea indemnizației de șomaj sau a altor plăți de transfer, salariul net reprezintă baza de evaluare decisivă. Acest salariu net corespunde salariului (salariul brut), care este redus prin deduceri legale care se datorează de obicei angajaților. Taxa bisericii nu mai este luată în considerare aici.

10. Este impozitul pentru biserică deductibil ca o cheltuială specială?

Plata impozitului pentru biserică efectuat într-un an calendaristic poate fi menționat în declarația de impozit pe venit și este deductibile ca o cheltuială specială . Orice rambursare primite trebuie dedusă din impozitul pentru biserică. Cu toate acestea, dacă rambursările sunt mai mari decât impozitul bisericesc plătit, acestea nu trebuie înregistrat ca venit, ci mai degrabă ca şi cheltuială specială.

Aici găsiți ataşat un calculator pentru a vă putea calcula singuri acest impozit: Calculator taxe 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

- Comunitatea Diaspora -

Spune ce crezi
%d bloggers like this: