Pro integrare

Hărți București – Voturi și votanți în Capitală

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

O serie de hărți interactive cu distribuția voturilor la alegerile locale din București ne arată cum se poziționează politic cartierele orașului și, foarte plauzibil, cum poziționarea politică este legată de calitatea vieții și nivelul de trai din cartierele respective.

Datele publice au fost agregate de platforma Zoom Report, care le-a codificat după culori, secție de votare cu secție de votare. Astfel, în cazul competiției pentru PMB, cu roșu au fost notate voturile pentru PSD, cu albastru pentru USR. La sectoare, codificarea este, în general, galben pentru PNL, albastru pentru USR, roșu pentru PSD, verde pentru PPUSL (Piedone). Probabil pentru simplitate, Robert Negoiță, la Sectorul 3, a fost codificat tot cu roșu, deși, formal, n-a candidat din partea PSD.

Iată, deci, cum s-au împărțit voturile în București pentru primarul general:

Dna Firea a câștigat în cartiere administrate prost de decenii întregi, locuite de bucureșteni cu venituri, în general, mai mici: în Ferentari, în Fundeni/Pantelimon, în Grivița/Giulești. Nicușor Dan a fost votat și el în periferii, dar a luat, suplimentar, centrul, și a câștigat la diferențe mari în unele cartiere precum Cotroceni, Grozăvești, sau în nordul mai avut al orașului.

Hărțile agregate de Zoom Report permit diferențierea vizuală a voturilor pentru sectoare. Acestea se concentrează, în general, după același model. Iată, de pildă, cum s-a votat politic în Sectorul 1, unde a câștigat, la limită, dna Clotilde Armand în fața dlui Tudorache.

E o graniță în Sectorul 1, observați? De-a stânga și de-a dreapta bulevardului Bucureștii Noi. Iar ce s-a votat roșu peste bulevard, înspre Chitila/Giulești-Sârbi, a continuat în Sectorul 6:

Doar că dl. Ciucu (PNL), a remontat în restul cartierelor.

Priviți distribuția voturilor în Sectorul 5, unde o bună parte din Rahova și, parțial, Ferentariul au votat pentru candidatul PSD, Cotroceniul, Ghencea și Drumul Taberei pentru candidatul PNL iar Piedone a câștigat în restul Ferentariului, Sălaj, Rahova, ceea ce i-a oferit avantajul de care avea nevoie pentru a câștiga primăria.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

La Sectorul 4, Daniel Băluță a luat practic tot ce e la sud de Parcul Tineretului, dar a pierdut partea dinspre centru.

O situație asemănătoare și în Sectorul 3, unde partea dinspre centrul orașului a votat candidatul liberal, dar restul a mers cu actualul primar, fost PSD:

În fine, iată situația din Sectorul 2, unde, s-o spunem p-a dreaptă, USR a câștigat și pe fondul unor bâlbâieli și canibalizări de voturi pe partea stângă – dar, din nou, același pattern: periferia, vot majoritar cu stânga, centru, cu dreapta:

Mai am o ultimă hartă foarte interesantă, cea a distribuției voturilor nule:

Observăm că cele mai mari concentrații de voturi nule sunt în Ferentari/Rahova și în Giulești-Sârbi/Chitila.

Poate că oamenii de aici nu știu să voteze.

Sau poate că în aceste cartiere, în care calitatea vieții, veniturile locuitorilor și nivelul general de trai sunt mai scăzute, mafiile de partid încearcă mai agresiv să vicieze rezultatul votării (anularea pe șest a voturilor contracandidatului, la numărătoare, era în anii ’90 o tehnică binecunoscută de a asigura victoria propriului candidat; poate că au mai rămas vestigii ale acestui modus-operandi, nu știu, dar cred că merită corelată concentrația de voturi nule din zonele respective cu preponderența unor anumiți candidați în aceleași zone).

Una peste alta, concluzia mea (subiectivă, desigur) după ce am văzut aceste hărți este că singura cale sigură de a face irelevanți politic PSD și acoliții este prosperitatea. Hărțile acestea explică, de fapt, și cercul vicios în care sunt ținute de decenii întregi mari părți din România: PSD a înțeles demult că, dacă permite dezvoltarea regiunilor pe care le controlează, le pierde apoi la vot. Vă reamintesc această hartă (apropo, la Cluj PSD a luat sub 8% din voturi):

 

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...