Pro integrare

IMPORTANT – Certificatul de Resedinta permanent

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Certificat de Ședere permanentă (peste 5 ani) pentru cetățenii UE
 
Dobândiți dreptul de ședere permanentă
Ca cetățean al UE (sau cetățean al Islandei, Liechtenstein sau Norvegiei), după cel puțin 5 ani consecutivi de reședință legală într-o altă țară a UE, obțineți automat dreptul de ședere permanentă. Puteți solicita apoi un document de ședere permanentă care să vă confirme dreptul de a rămâne permanent în țara în care locuiți, fără condiții speciale.
Este un document diferit de certificatul de înregistrare, care în multe țări este obligatoriu. Documentul de reședință permanentă nu este obligatoriu.
Cu toate acestea, poate fi un instrument util pentru îndeplinirea formalităților administrative sau în relațiile cu autoritățile competente. Aceasta înseamnă că nu vă mai pot cere să demonstrați că aveți un loc de muncă, că aveți suficiente resurse, asigurare de sănătate etc.
Solicitați un document de reședință permanentă
Pentru a obține un document care atestă dreptul dumneavoastră de ședere permanentă într-o țară, trebuie să puteți dovedi că ați trăit legal timp de cel puțin 5 ani.
Va trebui să atașați la cerere mai multe documente justificative, în funcție de situația dvs. (angajat, freelancer, șomer, pensionar, student), inclusiv:
un certificat de înregistrare personal valabil, eliberat la sosirea în țara gazdă
dovezi că ai trăit în țară, cum ar fi facturi sau închirieri
documente, cum ar fi buletinele de plată, extrasele bancare, buletinele de plată a impozitelor, care dovedesc că ați lucrat, studiat, desfășurat o activitate profesională, sunt autosuficiente sau căutați un loc de muncă.
Administrațiile sunt obligate să emită documentul de reședință permanentă cât mai curând posibil și nu vă pot percepe mai mult decât cele solicitate de cetățenii naționali pentru eliberarea cărții de identitate. În caz contrar, puteți contacta serviciile noastre de asistență.
Documentul poate fi reînnoit automat, fără condiții sau cerințe speciale. Cu toate acestea, valabilitatea sa se poate modifica în funcție de țara care a emis-o.
Dreptul de ședere permanentă înainte de sfârșitul celor 5 ani
În unele cazuri specifice este posibil să solicitați o ședere permanentă înainte de vârsta de 5 ani. Verificați dacă sunteți eligibil.
Pierdeți dreptul de ședere permanentă
Absența din țara gazdă timp de peste 2 ani consecutivi poate duce la pierderea dreptului de ședere permanentă.
Ședere permanentă pentru membrii familiei UE
Aceleași drepturi se aplică membrilor familiei UE. De asemenea, au dreptul să solicite un document de reședință permanentă dacă au locuit legal în țară timp de 5 ani consecutivi.
[post]

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...