Înregistrează-te ca alegător prin corespondență

 

TERMEN LIMITĂ: 22 octombrie

Pentru a te preînregistra ca alegător prin corespondență, trebuie să accesezi votstrainatate.ro și să apeși pe plicul „Înregistrează-te ca alegător prin corespondență.”, din partea dreaptă a paginii.

Pregătește-ți actul de identitate și documentul care dovedește dreptul de ședere. Fă câte o fotografie actului de identitate și dreptului de ședere. Le vei folosi pentru preînregistrare.
Vei introduce următoarele date: CNP, numele de familie și e-mailul pe care îl folosești și verifici. Apoi introduci codul captcha ce apare în partea stângă și apeși validare. După validare introduci prenumele, telefonul mobil pentru întrebări și adresa în ordinea următoare: țara (se alege dintr-o listă în limba engleză), localitatea, subdiviziunea teritorială, stradă, număr și cod poștal.
Tot aici trebuie să menționezi și dacă vei trimite votul în România sau la ambasada din țara în care locuiești. ((Dacă îl trimiți în România, costul va fi suportat de statul român, dar va dura mai mult cu poșta. Dacă îl trimiți în țara de reședință, vei plăti transportul, dar va ajunge mai repede la secția de votare). Pentru a evita parcursurile lungi cu poșta, vă recomandăm să trimiteți plicurile la ambasadă.

Acum încarcă fotografiile făcute după actul de identitate și dreptul de ședere apăsând butonul ”adaugă fișier” din dreptul rubricilor ”Copia scanată / fotografia documentului de ședere” respectiv ”Copia scanată / fotografia actului de identitate românesc”.

Dacă întâmpini probleme cu încărcarea fișierelor, cel mai probabil trebuie să le reduci dimensiunile. Intră aici și redu dimensiunile pozelor din doar câteva click-uri.

Citește Notă de informare înregistrare cerere de vot prin corespondență și bifează că ai citit-o.

Apasă apoi butonul Trimite cererea.

După ce ai terminat de completat formularul și l-ai trimis, vei primi trei e-mailuri.

Primul e-mail este pentru validarea înregistrării și conține un link de validare pe care va trebui să dai click.

Al doilea e-mail este unul de confirmare și conține un număr de ordine. Printr-un al treilea e-mail, Autoritatea Electorală Permanentă va răspunde în maximum 5 zile cererii tale.

Pe 12 noiembrie 2020 (cel târziu) vei primi acasă un plic prin Poșta Română, pentru care va trebui să confirmi primirea.

Pentru ca secretul votului să fie asigurat, în interiorul plicului vei găsi altul, în care vei introduce un buletin de vot pentru Camera Deputaților și un buletin de vot pentru Senat.

Este important să știi că primul plic pe care îl vezi în poștă se numește plic exterior. În acesta vei găsi un alt plic – plicul interior. Rolul lui este să asigure secretul votului.

ATENȚIE! Nu arunca niciun plic și NU SCRIE NIMIC pe plicul interior!

În plicul exterior vei găsi:

Un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă, care să asigure sigilarea acestuia;
Instrucțiunile pentru exercitarea votului; aici îți sunt explicați toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a vota; tot aici vei afla și termenul limită până la care poți trimite votul tău;
Certificatul de alegător;
Două buletine de vot, marcate specific pentru votul prin corespondență pentru Camera Deputaților și pentru Senat;
Două autocolante cu mențiunea „Votat”;
Un autocolant cu adresa biroului electoral din România pentru votul prin corespondență;
Va trebui să lipești autocolantele „votat” în căsuțele din dreptul numelor candidaților aleși de pe buletinele de vot. Apoi, introduci buletinele de vot în plicul interior, pe care îl sigilezi. Plicul interior îl introduci, împreună cu certificatul de alegător semnat și datat, în plicul exterior. După care, vei lipi autocolantul cu adresa biroului electoral din România pe plicul exterior (dacă ai ales această opțiune la început).

Pentru a trimite votul tău, va trebui să depui plicul exterior sigilat, conform instrucțiunilor AEP, la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală. În acesta trebuie să se regăsească plicul interior sigilat și certificatul de alegător.

Dacă alegi să îl trimiți în România, costurile vor fi suportate de statul român. Dacă alegi să îl trimiți la ambasada din țara de reședință, vei plăti transportul.

Alte modalități de trimitere a votului
Poți să trimiți plicul și printr-o firmă de curierat, pe cheltuiala ta. Mai există și opțiunea în care îl poți duce personal la sediul ambasadei.

În cazul în care plicul cu votul tău nu a ajuns în timp util la destinație sau estimezi că nu mai e timp să ajungă (trebuie să fie înregistrat la biroul electoral cu minim 3 zile înaintea datei votării), poți să-ți exerciți dreptul de vot prin procedura obișnuită în oricare secție de votare, în ziua stabilită pentru desfășurarea alegerilor parlamentare.

 

%d bloggers like this: