Ultimate magazine theme for WordPress.

Iohannis – Acţiunile premierului generează grave blocaje cu consecinţe negative pentru români

34

Preşedintele Iohannis a reacţionat prompt după ce premierul Dăncilă i-a trimis noi propuneri de interimri pentru Ministerele Justiţiei, de Interne şi Educaţiei. Mai exact, şeful statului o acuză pe Dăncilă că generează un grav blocaj prin refuzul său de a veni cu Guvernul pentru vot în Parlament şi susţine că premierul îi cere practic să încalce Constituţia.
Comunicatul preşedintelui:
“Acţiunile premierului Dăncilă generează grave blocaje cu consecinţe negative pentru români
Insistenţa cu care prim-ministrul Viorica Dăncilă refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează gravul blocaj în care se adâncesc instituţiile statului român. Cu fiecare zi, se văd noi consecinţe negative majore, ultimul exemplu fiind organizarea examenului de rezidenţiat.
Prin recenta sa decizie, Curtea Constituţională a statuat în mod clar că, odată cu ieşirea ALDE de la guvernare, Preşedintele României poate numi miniştri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidenţa necesităţii de a respecta un articol din Constituţie. Dacă ar fi acţionat cu bună-credinţă şi ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit, aşa cum i-am cerut, să meargă în Parlament şi să obţină validarea pentru noul său Guvern.
Dacă doamna Dăncilă nu înţelege nici acum sensul deciziei Curţii Constituţionale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educaţie, premierul trebuie să se prezinte în Parlament.
Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forţând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educaţiei Naţionale, în condiţiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcţie timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituţie. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului şi activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moţiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat.”, transmite Iohannis.
Reamintim că premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis noi propuneri de miniştri interimari, după ce CCR a publicat motivarea deciziei vizând conflictul între guvern şi şeful statului.
Propunerile sunt următoarele, au declarat surse politice pentru Adevărul: Gabriel Leş – actualmente ministru al Apărării la Interne, Daniel Suciu (ministru al Dezvoltării Regionale) la Justiţie, Eugen Teodorovici (Finanţe) în postul de vicepremier pe probleme economice şi Nicolae Hurduc (Cercetare) la Educaţie.
Merită menţionat că Daniel Suciu este un cunoscut apropiat al fostului lider PSD Liviu Dragnea.
Potrivit sursei citate, în afara celor patru, preşedintele mai are pe masă alte trei propuneri de interimari, ca urmare a ieşirii ALDE de la guvernare, respectiv Niculae Bădălău (Energie), Radu Oprea (relaţia cu Parlamentul) şi Ioan Deneş (Mediu).
[post]
[cosmin]

- Advertisement -

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.