Iranul recunoaște că armata lor a doborât avionul Ukrainian

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Statul Major al forțelor armate iraniene a recunoscut cu greu că zborul 752 al companiei Ukrainian International Airlines, care s-a prăbușit pe data de 8 ianuarie, la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, a fost doborât din cauza unei “erori umane” în sensul că armata iraniană a confundat avionul de pasageri cu unul militar și l-au doborât, a anunțat televiziunea de stat Press TV.
Avionul de pasageri a fost doborât în mod neintenționat, precizează Press TV.
Într-un mesaj pe Twitter, ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, recunoaște, la rândul său, că „o eroare umană” a dus la catastrofa aviatică.
„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forțelor armate: eroarea umană la momentul crizei generate de aventurismul SUA a dus la dezastru. Profundele noastre regrete, scuze și condoleanțe merg către poporul nostru, către familiile tuturor victimelor și către toate celelalte popoare afectate”, scrie Javad Zarif.
Regimul de la Teheran dă vina tot pe americani
Regimul de la Teheran nu-și asumă însă vina până la capăt și arată cu degetul către americani:
„La câteva ore după operațiunea cu rachete din Irak, zborurile militare americane din jurul granițelor Iranului s-au intensificat și reprezentanții armatei iraniene au raportat că văd ținte aeriene ce se îndreaptă către centre strategice ale Iranului”, se spune într-un comunicat transmis de armata iraniană, așadar, aceștia se pare ca au permis totuși decolarea avioanelor de pasageri, planuri si organizarea Iranienilor în momente de criză sunt depășite de situație și nu au de gând să își asume responsabilitatea.
„Numeroase centre de apărare din jurul Iranului au raportat, la rândul lor, că au sesizat pe radare o activitate intensificată, ceea ce a dus la creșterea sensibilității în centrele de apărare aeriană ale țării”, arată în continuare comunicatul armatei iraniene.
„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, justifică armata iraniană, potrivit comunicatului citat de CNN.
Mesajul președintelui iranian: o greșeală de neiertat
La rândul său, președintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că investigația armatei a ajuns la concluzia că rachete trase „din cauza unei erori umane” au provocat prăbușirea avionului ucrainean. „Ancheta internă a forțelor aramte a ajuns la concluzia că în mod regretabil, lansarea, din cauza unei erori umane, a unor rachete a cauzat îngrozitoarea prăbușire a avionului ucrainean și a dus la moartea a 176 de oameni nevinovați. Ancheta continuă pentru a identifica și a-i pune sub acuzare pe cei responsabili pentru această mare tragedie și pentru această greșeală de neiertat”, a scris președintele într-un mesaj pe Twitter.


„Republica islamică a Iranului declară că regretă profund această greșeală dezastruoasă, cu toate că inițial au făcut tot posibilul pentru a o ascunde.
Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile îndoliate. Transmit cele mai sincere condoleanțe”, adaugă Hassan Rouhani.

Vino alaturi de noi!


Alătură-te echipei și grupului nostru de Facebook
Este de ajuns sa dai click pe o reclama de pe site, ne sustii!

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More