Pro integrare

Italia – Decretul Cura Italia: cum se cere suspendarea creditului bancar pentru casă sau cel de nevoi personale?

- Advertisement -

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Actualizat la 07/04/2020

A fost semnat decretul „ Cura Italia ” mult așteptat , o manevră economică definită drept „puternică” care stabilește măsuri de susținere a țării, în special a categoriilor care riscă să sufere consecințele pandemiei Coronavirus.

Au fost puse la dispozițîe 25 de miliarde pentru a activa fluxurile de capital pentru o sumă totală de 350 de miliarde , „un plan de investiții uriaș care trebuie promovat cu o viteză niciodată cunoscută de Italia”, a comentat premierul Giuseppe Conte.

În acest sens au fost redirecționate, 10 miliarde de euro pentru sprijinirea ocupării forței de muncă, 3 miliarde pentru muncitorii independenți, 3 miliarde și jumătate pentru sistemul național de sănătate și protecția civilă, 3 miliarde pentru IMM-uri. La aceasta se adaugă măsurile luate pentru amânarea termenelor de impozitare TVA și IRPEF la 31 mai pentru companiile care facturează până la 2 milioane EUR și oprirea notificărilor de colectare a impozitelor, controale fiscale și contribuții până în iunie 2020.

Acestea sunt doar unele dintre cele mai importante măsuri stabilite pe data de 16 martie, dar există și capitolul “ipotecare” .

Decretul „Cura Italia” privind creditele ipotecare

Măsurile extraordinare avute în vedere de manevră economică se referă, de asemenea, la cei care au un prim împrumut pentru casă și se confruntă în prezent cu dificultăți grave în susținerea angajamentului economic al ratelor.

O acțiune care are ca scop combaterea efectelor economice negative datorate urgenței coronavirus, suspendarea ratelor pentru locuințele cumpărate în acest fel și suspendarea creditelor a fost extins la nouă luni pentru persoanele fizice autorizate și cele care desfășoară activități independente, totodată a fost susținut economic fondul de garanție și al mecanismului din Fondul de garantare și solidaritatea pentru creditele referitoare la prima casă,așa numitul Fondul Gaspare.

Cum funcționează suspendarea ratelor ipotecare

Suspendarea ratelor ipotecare a fost deja prevăzută prin Fondul de solidaritate înființat în Legea nr. 244/2007 și se adresează familiilor și persoanelor fizice care dețin un prim împrumut pentru locuință și se află în situații de dificultate economică temporară din cauza încetării relației de muncă, suspendarea sau reducerea programului de lucru din cauza decesului sau accidentului grav. Aceasta se referă numai la plata sumei principale a creditului, în timp ce dobânzile trebuiesc totuși plătite.

Prin noul decret din 16 martie „Cura Italia” este posibilă solicitarea suspendării împrumutului de maximum două ori și o perioadă totală de 18 luni , prelungind astfel termenul. Fondul va plăti dobânda compensatorie în proporție de 50% din dobânda acumulată pe datoria reziduală în perioada de suspendare.

Nu doar pentru cei care au suferit din reducerera programului de muncă sau și-au suspendat activitatea în urma urgenței Coronavirus, ci este valabilă această suspendare a ratelor pentru o perioadă de 9 luni – muncitorii liber profesioniști (independenți) și freelanceri care se autocertifică că au înregistrat „într-un trimestrul următor 21 februarie 2020 sau în perioada mai scurtă de timp dintre data cererii și data menționată mai sus “, o reducere a cifrei de afaceri de peste 33% comparativ cu cifra de afaceri din ultimul trimestru al anului 2019 , ca urmare a închiderii sau reducerii volumului de lucru datorate măsurilor luate de autoritatea competentă odată cu răspândirea Covid-19.

- Diaspora.Ro promoveaza activitățile Românești -

Cealaltă noutate, pe lângă extinderea categoriilor care ar putea avea nevoie de suspendarea ratelor bancare, este că nu va fi necesară prezentarea modelului Isee (indicator al situației economice echivalente).

Cum să solicitați o suspendare a împrumutului

Cererea de suspendare a ratelor bancare/ipotecare trebuie să fie efectuată la aceeași bancă de creditare/finanțare, completând modelul de suspendare al împrumutului (documentul oficial) AICI disponibil pe site – ul CONSAP, actualizat la 30 martie 2020 , cu o versiune simplificată a modelului precedent, atașarea atestarea documentația necesară care să ateste apariția condițiilor. Pentru a afla mai multe despre acest subiect și cum să aplicați, puteți vizita secțiunea dedicată suspendării creditelor ipotecare de pe Consap.it .

Ulterior, banca transmite cererea către Consap, care verifică și emite acordul în termen de 15 zile lucrătoare.

Măsura, citită din nou în text, va fi adoptată în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a decretului.

Inițiative lansate de instituțiile de credit

Indiferent de măsurile anunțate prin noul decret, unele bănci au început deja o serie de măsuri menite să ajute clienții care au nevoie de suport și sprijin în aceste momente.
De exemplu, Intesa Sanpaolo a implementat o nouă metodă de gestionare de la distanță a cererii de suspendare a împrumutului, prin telefon sau e-mail și trimiterea documentelor originale prin poștă sau prin curier.

Suspendarea ratelor de împrumuturi existente, numai pentru partea principală sau pentru întreaga rată, poate fi solicitată timp de 3 luni, cu o posibilă cerere de prelungire cu încă 3 sau 6 luni, în funcție de durata de urgență.

În același mod, Banca Popolare di Puglia și Basilicata comunică pe site-ul său web posibilitatea tuturor familiilor rezidente și deținătorilor unui credit ipotecar sau personal, să solicite suspendarea lor într-un mod simplu, sigur și fără costuri suplimentare.

Suspendarea ratelor împrumuturilor existente poate fi acordată pentru maximum 12 luni, fie numai pentru partea principală, fie pentru întreaga rată.

Nu este absolut necesar să mergeți la agenție, într-adevăr se face o solicitare expresă pentru a o evita, ci doar să scrieți pe adresa de e-mail dedicată, deoarece Banca va avea grijă de toate.

[post]

- Comunitatea Diaspora -

- Advertisement -

Comentarii
Loading...